Beroepsoriëntatie en vacature analyse

Vorig week donderdag had ik een meeloopochtend bij een kennis van mij, Conny Kaper. Zij heeft mij als mentor in verleden geholpen bij het solliciteren. Zij is werkzaam bij Pasmatch als loopbaanbegeleider. Zij begeleidt mensen met een afstand op de arbeidsmarkt naar een baan. Meestal zijn het mensen met een uitkering die extra begeleiding nodig hebben bij het solliciteren. Zelf ben ik nu aan het oriënteren op een nieuwe baan en omdat ik interesse heb voor een baan als loopbaanbegeleider, leek mij het goed om het werk in het echt te zien. Zo mocht ik twee trainingen bijwonen die gegeven werden door Conny.

De eerste training ging over hoe je een vacature analyseert en voor jezelf bepaalt of je wel of niet gaat solliciteren op een baan. Ook werd de sollicitatiebrief kort besproken. Uiteraard leerde ik zelf ook weer nieuwe dingen erbij over het solliciteren. Ik merkte dat de deelnemers van de training ook erg enthousiast waren en sommigen deelden zelf ook handige tips en inzichten. Hierbij dus een aantal tips, die jij ook goed kan gebruiken bij het solliciteren.

  1. Kijk goed wat precies gevraagd wordt in de vacature en schrijf die voor jezelf op of onderstreep die in de vacature: als je dit hebt gedaan, zet je ook jouw kwaliteiten op een rijtje.
  2. Bekijk dan of de eigenschappen die zij echt eisen in het rijtje voorkomen van jouw kwaliteiten: soms kan het voorkomen dat bepaalde kwaliteiten anders worden omschreven, maar dat je die eigenschappen wel bezit.
  3. Zijn dingen onduidelijk in de vacature? Belt dan de werkgever op. Zo had een deelneemster een leuke vacature gevonden, maar door de vacature kritisch onder de loep te nemen, kwamen we erachter dat de functie-eisen en de functienaam niet overeen kwamen. Dan is het handig om dan even te bellen met de werkgever. Bel niet alleen om te bellen. Vaak hebben werkgevers dit door en ben je niet de enige die dit doet. Blijkbaar was een van de deelnemers zelf leidinggevende geweest, dus hij zal het wel weten;).
  4. Solliciteer alleen op een functie die echt de moeite waard is: je moet het gevoel hebben dat je aan de meeste functie-eisen voldoet en je ziet je zelf er werken. Je past in het plaatje en het bedrijf. Als je bijvoorbeeld altijd in een informele werkomgeving hebt gewerkt, dan zal een formeel bedrijf niet helemaal goed aanvoelen. Dan is het goed om bij jezelf na te gaan of je jezelf daar wel ziet werken. ‘Choose your battle’, zoals Conny dat zegt. Soms kom je hier pas achter, als je uitgenodigd wordt voor het sollicitatiegesprek.
  5. Weet wat jouw toegevoegde waarde is: stel je hebt niet een bepaalde functie-eis, maar je kunt wel laten zien dat je een andere eigenschap bezit die ook handig kan zijn voor de functie. Wees daar van bewust van en noem die dan zeker in je brief.
  6. Verstuur je brief en cv altijd als PDF bestand: zo voorkom je dat regels verspringen en kom de brief en cv precies zo uit te zien zoals je het hebt verstuurd.
  7. Handige website voor het solliciteren zijn: intermediair en carrièretijger.

De tweede training was een ONA les voor statushouders. Zij krijgen inburgeringslessen en een onderdeel van het inburgeringsprogramma is dat ze ook voorbereid worden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Mijn kennis Conny weet als geen ander hoe de ontwikkelingen zijn en waar de kansen liggen op de arbeidsmarkt. De groep bestond uit jonge mensen met ambitie, uit verschillende landen. Een voor een vertelde wie ze waren, waar ze vandaan kwamen en wat voor werk ze wilde doen. Wat mij opviel is dat ze de Nederlandse taal redelijk goed spraken en ambitie hadden om te werken in sectoren waar veel kansen liggen. Denk aan de zorg, techniek en vervoer. Ik had meteen zoiets van, ik wil deze mensen helpen bij de voorbereiding van het vinden van een leuke baan. Hun tools aanreiken om een leuke baan te vinden in Nederland en om zo een mooie toekomst op te bouwen in onze, zo goed geregelde en mooie Nederland.

Ik vond het een geslaagde dag en ik vond het geweldig om een beetje feeling te krijgen met de doelgroep werkzoekenden. Het was leuk om te zien hoe enthousiast en gemotiveerd ze waren, zowel de werkzoekenden als de statushouders. Ik hoop dan ook dat ze snel een leuke baan vinden die bij hen past. En ik hoop ook die van mij te vinden J.

Kun je zelf ook hulp gebruiken bij het solliciteren, dan kun je altijd contact opnemen met Pasmatch.

Wil je reageren op mijn blog? Laat hieronder dan een reactie achter!

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s