Nooit te oud om te leren

Niemand is oud om te leren en zich te ontwikkelen in het leven. Althans, zo denk ik er over. Of het nou voor je werk is, een nieuwe studie, op gebied van persoonlijke ontwikkeling of een nieuwe hobby, in Nederland is veel mogelijk. Daarom vandaag een blog over manieren om je kennis bij te spijkeren.

Als je net als mij al een aantal jaren afgestudeerd bent of juist al een tijdje aan het werk bent, heb je soms behoefte om nieuwe kennis op te doen. De een gebruikt die kennis voor zijn of haar werk, terwijl de ander juist de kennis voor zichzelf wil gebruiken. Denk aan een eigen bedrijfje, persoonlijke ontwikkeling, een geheel nieuwe vrijetijdsbezigheid of gewoon uit nieuwsgierigheid.

  • Een goede site die online cursussen aanbiedt, maar ook kennisbronnen heeft over diverse onderwerpen is: Leren.nl. Je kunt er van alles vinden, van onderwerpen als loopbaan en gezondheid, tot online cursussen als solliciteren, management, sociale vaardigheden en ondernemen.

 

  • Voor studenten en afgestudeerden van de UVA/HVA heb je CREA: cultureel studentencentrum. Zelf had ik er niet eerder van gehoord, maar recent kwam ik op deze terecht toen ik een cursus zocht over schrijven en interviewen. Ze bieden voor zowel studenten als afgestudeerden van de UVA/HVA (en ook overige mensen) diverse creatieve en leuke cursussen aan door vakbekwame docenten. Zeker de moeite waard als je nog bij wilt leren op dit gebied;) en als je ex-student bent van een van deze scholen.

 

  • Laatst kwam ik een bericht tegen op LinkedIn over een lijst van 600 gratis online cursussen die je kunt volgen bij verschillende universiteiten over de wereld. In dit artikel van Business Insider Nederland vind je de lijst van de aangeboden cursussen (sommige gedeeltelijk gratis) en de lijst is lang. Ze zijn onderdeel van een collectief genaamd MOOC, ofwel Massive Open Online Courses. Naast grote namen als Stanford en Harvard doen ook Nederlandse universiteiten mee, waaronder die van Groningen, Delft, Amsterdam, Wageningen, Leiden, Utrecht en Rotterdam. Via Coursera kan je je aanmelden voor een van die gratis cursussen.

 

  • Gelukkig zijn er ook genoeg studies die je in Nederland kunt volgen op HBO en Universitaire niveau. Veel hogescholen bieden post-HBO opleidingen aan als je bijvoorbeeld al werkervaring op hebt gedaan in een bepaalde richting zoals social work of management. Op die manier kan je meer de diepte in gaan in jouw vakgebied. Ook op universiteiten bieden zij korte cursussen of opleidingen zoals bij de UVA. Ook biedt de VU opleidingen aan voor professionals.

 

  • Heb je altijd al een universitaire studie willen doen, maar wil je dit niet op een reguliere universiteit doen, dan heb je nog de Open Universiteit. Zij bieden verschillende studies aan op masterniveau, maar ook korte opleidingen en cursussen. Ook bieden ze gratis cursussen

 

  • Wie net als mij nieuwsgierig is of gewoon luisterend en visueel is ingesteld, dan heb je nog de Universiteit van Nederland. Zij bieden gratis informatieve-webinars aan over verschillende onderwerpen. Of zoals ze het zelf zeggen: ‘De beste hoogleraren van Nederland geven gratis college op internet. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuwe hoogleraar.’ Super leuk en interessant en je krijgt meteen antwoorden op uiteenlopende en bijzondere onderwerpen en vragen. Denk bijvoorbeeld aan: ‘hoe kan plastic jouw leven redden?’ of ‘Kunnen dieren ook verliefd worden?’.

 

Kennis is macht wordt er weleens gezegd, maar leren is vooral ook leuk. Het houdt je brein jong en zorgt er voor dat je jouw horizon kan verbreden op verschillende niveaus en onderwerpen. Laat je verrassen en zie waar het je brengt. Veel leerplezier!

 

Heb je zelf nog een goede tip van een website, school of kennisbron? Laat hieronder dan een reactie achter!

 

 

Advertenties

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s