Omgaan met afwijzingen

Wie kent het gevoel niet, je hebt tijd en energie geïnvesteerd om die leuke baan te scoren, krijg je toch een telefoontje dat je afgewezen bent voor die baan. Rationeel kun je de beweegredenen van de afwijzing voor jezelf plaatsen, maar emotioneel komt die afwijzing toch best hard aan. Niemand wordt blij van afwijzingen. Van mijn generatie, de millennials, wordt wel eens verweten dat wij niet om kunnen gaan met afwijzingen. Toch denk ik dat veel millennials, maar ook andere mensen genoeg op de proef zijn gesteld met afwijzingen in hun leven, in verschillende vormen. De economische crisis was daarvan een goed voorbeeld. Denk aan geldproblemen, geen baan kunnen vinden, je huis moeten verkopen of niet het huis uit kunnen gaan. Ook kleine afwijzingen kunnen vervelend zijn. Denk bijvoorbeeld aan als iemand je afwijst om iets leuks te gaan doen, een date die niet verder met je wilt daten, iemand die niet terug lacht, je partner die niet enthousiast reageert op een idee of als je te horen krijgt dat je toch iets beter je best moet doen op je werk.

Leren omgaan met die teleurstelling

Deze afwijzingen kunnen je een teleurgesteld gevoel geven of zelf ervoor zorgen dat je bepaalde situaties helemaal gaat vermijden, omdat je bang bent om weer afgewezen te worden. Soms kan het je ook een slecht gevoel voor eigenwaarde geven. Iedereen kent wel dat kritische stemmetje in zichzelf, die je ook nog eens als mens gaat afwijzen. ‘Je bent helemaal niet goed’, ‘zie je wel, je bent niet leuk genoeg voor hem of haar’, ‘ze vonden je sollicitatiegesprek gewoon slecht’. Op zulke momenten is het goed die kritische stemmetje de mond te snoeren, door te zeggen; ‘Ik heb mijn best gedaan, meer kon ik niet doen’. Ik bedoel maar, je bent wel naar dat sollicitatiegesprek of date gegaan. Dat is al een geweldige prestatie. Je hebt je zelf laten zien, jezelf kwetsbaar opgesteld en ervaring opgedaan. Daar mag je jezelf best een schouderklopje voor geven. Ja echt, het werkt om dit letterlijk bij jezelf te doen. Beetje extra zelfliefde is dan op zijn plaats.

Niet te persoonlijk opvatten

Een afwijzing kan soms behoorlijk persoonlijk aanvoelen, maar vaak is dat niet zo. Het zegt meestal meer over de verwachtingen die een ander heeft over een baan of over zijn of haar toekomstige partner. Denk aan een date die je afwijst of een werkgever die toch een sollicitant moet kiezen tussen acht of tien kandidaten. Het zegt vaak weinig over jou als mens. Je bent gewoon goed zoals je bent, ook zonder partner of die (geweldige) baan. Zelf heb je natuurlijk ook allerlei verwachtingen van een baan of een ander. Dat mag en soms ben jij diegene die de ander moet afwijzen. Niet leuk, maar soms moet dat ook gebeuren. ‘What doesn’t kill you, makes you stronger’, zeggen ze dan.

Gedragsexperiment met afwijzingen

Als je zelf moeite hebt met afwijzingen, is een gedragsexperiment een goede manier om daar mee om te gaan. Dit heb ik zelf gedaan, toen ik na wat afwijzingen het solliciteren ging vermijden. Ik ben toen elke week op vacatures gaan solliciteren, met het idee dat ze mij toch gaan afwijzen. Op die manier bekeek ik het solliciteren luchtiger en lukte het mij beter om te gaan met afwijzingen. Uiteindelijk leverde dat mijn huidige baan op. Je kunt dit gedragsexperiment overal mee doen. Het is een goede manier om die comfortzone te verlaten en dingen net om een andere manier te doen. Iemand die afwijzingen ook lastig vond, was Jia Jiang. Schrijver, blogger en entrepreneur Jia Jiang doopte zichzelf tot proefkonijn en liet zich honderd dagen lang vrijwillig afwijzen. Waarom? Zijn angst weerhield hem van zijn grootste droom: een eigen bedrijf beginnen. Hij adviseert juist om steeds die afwijzing op te zoeken en uit je comfortzone te stappen. ‘Want wanneer we bepaalde ervaringen steeds opnieuw beleven, groeit ons vertrouwen’. Verder geeft hij ook andere tips: doe geen aannames, je kunt beter vragen waarom iemand een ‘nee’ gaf. Blijf verder die verbintenis aangaan en zie elke afwijzing als een vorm van feedback: wat kun je ervan leren? Je hebt niet in de hand of je wel of geen afwijzing krijgt. Wel hoe je omgaat met een afwijzing. Volgens Jia Jiang hebben de meest inspirerende mensen altijd te maken gehad met tegenslag. ‘Als je ondanks talloze afwijzingen je dromen najaagt of blijft geloven in liefde, leer je denken in mogelijkheden, en niet in beperkingen. En dat heeft een positieve invloed op alle aspecten van je leven’, aldus Jia Jiang.

Voor meer inspiratie kun je zijn TED filmpje hieronder bekijken: https://www.ted.com/talks/jia_jiang_what_i_learned_from_100_days_of_rejection

Durf je kwetsbaar op te stellen

Als je toch een afwijzing hebt gekregen, blijf er dan niet te lang alleen over malen. Durf je afwijzing te bespreken met anderen en laat je gevoel over die afwijzing zien. Het lucht niet alleen op, maar anderen zien ook de echte jij. Kwetsbaarheid geeft anderen een reden om ook zich kwetsbaarheid op te stellen en dit zorgt voor een diepere band met de ander. Je hoort de verhalen van je vrienden en je merkt op dat jij niet enige bent met dit gevoel. Dit zorgt voor meer empathie en herkenning.

 

Wil je reageren op mijn blog? Of heb je zelf een handige tip? Laat hieronder dan een reactie achter!

 

 

Advertenties

1 Comment

  1. Wat een goeie log! Het hangt er bij mij af wat voor ‘nee’ er verkocht wordt. Het liefst ben ik totaal onafhankelijk van mensen. Pas was er bij ons een situatie dat er over en weer tussen ons en bekenden nogal veel werd gedaan. Dat werkt bij mij niet, dan voel ik mij verstikt en dan heb ik afstand nodig. Als je een ‘nee’ krijgt omdat iemand alles op een weegschaal legt en zijn of haar zin wil doordrijven dan doet zo’n nee mij pijn omdat hij ingezet wordt als machtsmiddel. Dat heb ik vaak meegemaakt en dan voelt het heel pijnlijk als je je kwetsbaar op hebt gesteld. Maar als iemand gewoon niet kan, wat is daar dan mis mee?

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s