Wat ik van de crisis heb geleerd

Nu het wat beter gaat met de economie, zou je bijna vergeten dat er een (economische) crisis is geweest. Bij velen van ons heeft de (economische) crisis ons zeker niet in de koude kleren gezeten. In juli 2012 was ik afgestudeerd en werd ik (net als veel net-afgestudeerden) zonder enige (werk)ervaring en voorbereiding op de arbeidsmarkt gedropt. Niet wetend wat mij nog te wachten stond. Op een alumni bijeenkomst datzelfde jaar, was er een econoom aanwezig die eerlijk toegaf dat het nog even zou duren voordat er einde zou komen aan de (economische) crisis en dat had ik ook geweten. Ik kwam namelijk niet aan een baan zonder werkervaring. Dat was de eerste tegenslag die ik moest verwerken. Ook moest ik mijn toekomstdromen even in de vrieskast plaatsen, want op mijzelf wonen en andere dingen doen ging voorlopig niet gebeuren. Voordat ik een zielig verhaal ga ophangen over deze crisis, wil ik jullie ook vertellen wat het mij heeft oplevert en wat ik er van geleerd heb.

Ik stond er niet alleen voor

Net als veel afgestudeerden destijds, wist ik geen raad met mijn situatie. Ik was totaal niet voorbereid door mijn opleiding op deze (economische) crisis. Gelukkig kreeg ik hulp van een docente van mijn studie, zij dacht met mij mee bij het vinden van een baan. Die was er helaas nog niet, maar ik kon wel werkervaring  opdoen door vrijwilligerswerk. Via die weg kwam ik weer in contact met andere mensen, die mij ook weer een stapje verder hielpen. Steeds kwam ik meer (vrouwelijke) rolmodellen tegen die mij hielpen en mij op hun beurt weer inspireerde met hun verhaal, doorzettingsvermogen en kracht. Door hulp te vragen en hulp aan te nemen, kwam ik weer een stukje verder op de arbeidsmarkt. Door daarna op een andere plek vrijwilligerswerk te doen, werd mijn netwerk nog groter en kwam ik met steeds meer leuke mensen in contact. Zo kreeg ik tijdens een project van ELANCE Academy, een (loop)coach toegewezen die mij liet inzien dat ik genoeg kwaliteiten in huis had en die goed kon benutten.

Exploren en uitproberen wat wel en niet bij mij past

In die tijd wist ik ook niet meer zo goed wat ik wilde doen qua werk. Dus dat was weer een nieuwe weg voor mij om te ontdekken. Ik kon gaan exploreren en dingen uitproberen, zoals een traineeship bij NJR. Dit had ik niet kunnen doen, als ik dit crisismoment niet had gehad;). Verder ontdekte ik nog een andere bijzondere skill van mij, namelijk het bloggen en schrijven. Nooit gedacht dat ik hier iets mee kon, maar mijn (loop)coach geloofde heilig in deze mooie en creatieve kwaliteit van mij. Die ik nog steeds met veel plezier gebruik om anderen te inspireren met mijn blogs, maar ook om te communiceren met wat van binnen in mij leeft.

Vier je sterkte kwaliteiten en omarm je introversie

Tijdens mijn traineeship bij NJR Hete Pepers, ontdekte ik dat ik niet de enige was die jong en werkzoekend was. Voor dit project verzamelde ik verhalen van jonge werkzoekers, om zo weer andere jonge werkzoekers te inspireren met hun verhalen. Dat ging zoals bij velen, zeker niet zonder slag en stoot. Toch bleven ze gemotiveerd om die (droom)baan te vinden. Het was geweldig om te lezen hoe iedereen dat op zijn of haar manier deed. Ik leerde destijds ook van mijn projectleider dat je beter kunt kijken naar je goede kwaliteiten en daar iets mee te doen. In plaats van je te focussen op dingen die je niet goed kan. Ook leerde ik van mijn enthousiaste en extraverte projectleider, dat ik goed was zoals ik was en dat ik het prima was om introvert te zijn. Ik heb nog even tegen de term introversie aan gebokst, maar ik wist ook al snel dat geen introvert hetzelfde is. Ook mede door de blogs van Eline Sluys, zij schrijft over introversie en hoe je jezelf zichtbaarder kan maken. We zijn allemaal mooie mensen met mooie en krachtige eigenschappen, die in elk baan (en leven) goed te benutten zijn. En je mag jezelf altijd blijven uitdagen. Dat laatste doe ik nog altijd, in mijn werk als in mijn privéleven.

Terug naar de basis

Na mijn traineeship bij NJR Hete Pepers, stond ik er weer even alleen voor. Uit onverwachte hoek, kreeg ik hulp vanuit ELANCE Academy. Via een project voor werkzoekenden, werd ik gecoacht door een loopcoach van Brand New Job. Met hem ben ik echt terug gegaan naar de basis van solliciteren. Van cv tot aangenomen worden voor een nieuwe baan. Wat ook echt nodig was, want veel dingen waren nog een beetje onbekend voor mij. Hier ben ik toen ook over gaan bloggen, wat geleidt heeft tot een aparte rubriek op mijn blog ‘Solliciteren en Werk’.

Veerkracht en omgaan met afwijzing

Solliciteren met een loopbaancoach ging in het begin niet makkelijk, zeker omdat ik niet zo goed meer wist wat voor werk ik wilde doen. Deels kwam dit doordat ik steeds niet aanmerking kwam voor een baan binnen mijn werkveld, maar ook doordat ik steeds gedemotiveerd raakte door de afwijzingen en daardoor niet meer verder wilde solliciteren. Hierdoor ging ik het solliciteren dan uit de weg. Een gedragspatroon waar ik steeds meer van bewust werd. Toch moest ik blijven solliciteren en kreeg ik hier gelukkig extra ondersteuning bij. Ook oefende ik mijn sollicitatiegesprekken en kon ik altijd voor feedback en steun terecht bij mijn loopbaancoach. Zelfs bij een afwijzing of als alles even teveel werd voor mij. Dat vond ik erg prettig en gaf mij weer positief gevoel om verder te solliciteren. Uiteindelijk vond ik een baan voor een half jaar, bij als klantenservice medewerker, wat erg afwisselend en uitdagend was (zeker als introvert).

Persoonlijke ontwikkeling

Ik besef mij steeds meer wat voor goede dingen de crisis mij heeft gebracht. Ik ben naast het ontwikkelen van mijn sollicitatie- en netwerkskills, ook dichter bij mijzelf komen te staan. Door ook hulp te zoeken bij mijn persoonlijke ontwikkeling, weet ik nu veel beter wie ik ben en waar ik goed in ben, maar heb ik ook geleerd om om te gaan met tegenslagen, afwijzingen en belemmerende overtuigingen. Ook weet ik nu ook beter om mijn kwaliteiten naar voren te brengen bij een sollicitatie of netwerkgesprek. Met netwerken ben ik vorig jaar mee begonnen en dat was een verrijking om te leren. Als introvert ben ik gewoon ook beter met een-op-een gesprekken en dit levert misschien niet altijd meteen een baan op, maar ik leer er wel leuke en interessante mensen en organisaties door kennen. Die mij soms weer een stap verder helpen, mits je natuurlijk hulp durf aan te nemen;).

Kwetsbaarheid en van hoofd naar gevoel

Ik heb gemerkt, ook mede door de boeken van Brené Brown, dat het juist heel sterk is om je kwetsbaar op te stellen en hulp te vragen van anderen. Veel mensen vinden het helemaal niet erg om met je mee te denken of je verder te helpen. Verder heb ik de laatste jaar ook veel meer gefocust op mijn sociale leven, die ook een boost kon gebruiken. Door ook aandacht te besteden aan onderwerpen als eenzaamheid, zelfliefde, wensen en verlangens, nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe bezigheden zoals buikdansen en yoga, ben ik meer in balans als mens. Dit komt ook doordat ik meer contact durf te maken met mijn gevoel. Ik merkte voorheen dat ik vaak teveel in mijn hoofd zat en weinig contact maakte met mijn lijf en gevoel. Inmiddels is die balans hersteld en lukt het mij beter te voelen en contact te maken met verschillende gevoelens. Van verdriet en pijn tot blijdschap en verlangens. Zowel de goede als de minder goede kanten van het leven mogen er zijn en mogen gevoeld worden. Ook het besef dat ik goed genoeg ben zoals ik ben. Dat zijn mooie lessen die ik mee neem naar de toekomst.

Het loont om die comfortzone af en toe te verlaten, jezelf uit te dagen en nieuwe dingen te proberen. Op dit moment ben ik sinds mei dit jaar weer aan het werk, dit keer als medewerker donorinformatielijn. Een baan waar ik weer veel van mijzelf kan leren en ik zie wel wat het mij zal brengen. Ik hoop ook nog iets met mijn schrijfskills te kunnen doen, bijvoorbeeld voor (kleine) sociaal maatschappelijke organisaties. Ik ben nog lang niet uitgeleerd in mijn leven, dus ik ben benieuwd wat mij nog allemaal te wachten staat. No worries, just enjoy your ride!

 

Wat heb jij geleerd van de crisis? Of wat heeft het je gebracht? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Leuk als je hieronder een reactie wilt achter laten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

3 Comments

  1. Mooi artikel Jasmien. Hoewel onze achtergrond en levensfase heel anders zijn, herken ik veel uit jouw verhaal. Ik ben trouwens ook door Brand New Job gecoacht, fijne mensen vind ik. Leuk om je als collega bij Sanquin te hebben en je inspireert me om ook vaker te gaan schrijven!

  2. Beste Yasmien, wat mooi verteld wat een crisis je kan brengen! Ik wens je heel veel succes met het schrijven en bloggen! Hartelijke groet, Hatice

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s