Netwerken op drie manieren: kies jouw stijl

De een gruwelt er van, terwijl de ander heel makkelijk een gesprekje aanknoopt op een netwerkbijeenkomst. Netwerken is voor veel mensen toch best spannend en lastig. De een doet dit om een leuke baan te scoren, de ander om zijn netwerk uit te breiden of zijn of haar bedrijf aan de man te brengen. In deze tijd wordt netwerken steeds gewoner en is het niet meer weg te denken. Netwerken kan zeker leuk zijn, mits je een manier vindt die bij jou past. Je leert er nieuwe mensen door kennen, je breidt netwerk uit en je leer jezelf beter te profileren. In deze blog geef ik je daarom drie manieren om je netwerk uit te breiden en te gaan netwerken. Pick your style!

Via LinkedIn

Netwerken via LinkedIn biedt allerlei mogelijkheden om in contact te komen met mensen. Het wordt niet voor niks een digitale kaartenbak genoemd. Als je op zoek bent naar een baan, is het goed om je ‘warme’ contacten te benaderen en te vragen of zij met jou mee willen denken met jouw banenzoektocht. In het begin kan dit ongemakkelijk aanvoelen, maar vaak vinden veel mensen het helemaal niet erg om met je mee te denken. Stuur diegene een mail en geef aan dat je op zoek ben naar een nieuwe baan en vraag diegene of hij of zij tijd heeft om met mij mee te denken door middel van een kop koffie. Verder kun je op LinkedIn zoeken naar nieuwe netwerkencontacten, door te zoeken naar mensen die in jouw werkveld werken of door bedrijven te volgen waar jij ook wilt werken. Je stuurt iemand dan een connectieverzoek, met uiteraard een persoonlijke tekst. Ook is het goed om op zoek te gaan naar LinkedIngroepen uit jouw werkveld of met interesse reageert op berichten. Meer tips over hoe LinkedIn kan gebruiken bij netwerken, kun je vinden in mijn eerdere blog ‘3 netwerktips voor introverte mensen’.

Via netwerkgesprekken

Net als met LinkedIn is het goed om eerst contact te leggen met je ‘warme’ contacten, mensen waarmee je een klik hebt en/of eerder hebt gesproken. Elk netwerkcontact die je kent, kent weer 250 mensen en samen met jouw netwerk is dat 500 mensen. Keep that in mind als je gaat netwerken;). Als je op zoek bent naar een baan kun je vragen of hij of zij met jou mee willen denken over jouw banenzoektocht. Dit kan je ook doen als je jouw bedrijf aan de man wil brengen of wilt leren hoe de ander dit doet. Deze benadering voelt minder bedreigend en laat ruimte over voor een leuk gesprek. Uit eigen ervaring weet ik dat mensen het helemaal niet erg vinden om met je mee te denken en graag tijd voor je vrij maken. Kies daarvoor een leuke locatie uit om dit netwerkgesprek te voeren. Meer handige tips over netwerkgesprekken kun je vinden in mijn blogs: ‘Netwerken: de 1e stappen naar een netwerkgesprek’ en ‘Netwerken: het netwerkgesprek voorbereiden’.

Via netwerkbijeenkomsten

Voor de waaghalzen onder ons en voor mensen die makkelijk een praatje aanknopen met de ander, kun je naar een netwerkbijeenkomst gaan. In elk regio worden er netwerkbijeenkomsten georganiseerd, zowel voor werkzoekenden als voor mensen met een eigen onderneming. Voor werkzoekenden heb je: De Broekriem, Walk&Talk, Het is Netwerken (45+) of Vacatureluurs, zij organiseren regelmatig bijeenkomsten en workshops voor werkzoekenden door het hele land. De moeite waard om daar een kijkje te nemen. Voor ondernemers wordt er in elk stad regelmatig bijeenkomsten of events georganiseerd, denk aan KvK, Open Coffee (in diverse regio’s), Ondernemersnetwerken Amsterdam, Netwerkcafé Amsterdam, Alle vrouwen netwerken of Vrouwen aan de Amstel. Wees altijd voorbereid, denk aan je kleding, jouw elevator pitch, weet wie er komen en wie je wilt spreken, stel een doel voor jezelf (bijv. Ik wil drie mensen spreken in mijn werkveld of mij meer kunnen leren over branding) en wees vooral positief. Stel ook niet te hoge verwachtingen van een netwerkbijeenkomst, maar kijk gewoon wie je tegenkomt en waar je een leuk gesprek mee kan voeren. Bedankt diegene na de bijeenkomst nog even, door een e-mail te sturen of door een persoonlijk bericht te sturen via LinkedIn als je diegene toevoegt aan je netwerk en kijk met wie je een netwerkgesprek kunt regelen om verder te praten.

Natuurlijk zijn er nog andere manieren om met mensen in contact te komen. Ik vind het vooral belangrijk dat je een manier kiest die bij jou als mens past. De een kiest voor LinkedIn en de ander een combinatie van twee manieren. Helemaal prima, zolang je jezelf blijft profileren. Kies wat voor jou prettig voelt en laat jezelf op je best zien!

Check en nu lekker gaan netwerken!

Heb jij nog een handige netwerktip of wil je jouw ervaring delen? Laat hieronder dan bericht achter!

 

 

 

 

Advertenties

One comment

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s