Tegenwoordig is het bijna ondenkbaar dat niemand Facebook of Twitter heeft. Het leven die je normaal leidt, speelt zich tegenwoordig ook af op verschillende social media. Normale mensen, maar ook bekende mensen laten via Instagram of Facebook zien hoe hun leven er op dit moment eruit ziet. Soms ga je als gewone burger bijna geloven dat iemand een geweldig en gelukkig leven heeft, terwijl diegene gewoon een momentopname maakt van een avondje uit of van zijn of haar werk. Diegene heeft namelijk ook gewoon de hele week hard gewerkt. Soms kan het zelfs erger, dan zie je foto’s verschijnen van iemand over zijn of haar sportieve lijf, dat je bijna gaat denken dat dit normaal is of zelfs de norm in de samenleving. Er gezond en gespierd bijlopen, alsof iemand naast deze foto’s geen ander leven heeft. Dit kan toch niet realistisch zijn denk ik dan.

Naast dat je tegenwoordig van alles over je leven kan posten op social media, zijn mensen soms ook op zoek naar een klein beetje aandacht of bevestiging. Want wie wordt nou niet blij van een like of een hartje op Facebook of een leuke reactie? Ja, zelfs ik betrapte mijzelf erop dat ik stiekem ook blij word van een like op Instagram. Dit social media kanaal heb ik sinds kort aangemaakt, eigenlijk als experiment om te zien hoe de belevingswereld van een jongere eruit ziet. Toch merkte ik na het posten van een foto, dat ik toch ergens hoopte dat iemand mijn foto leuk vond. Alsof een foto die ik zelf leuk vind, niet al leuk genoeg is om te delen. Waarom maakt die like of reactie het dan extra bijzonder? Blijkbaar hebben we als mens toch de bevestiging nodig van anderen om te laten zien dat ons leven toch wel de moeite waard of leuk is. Terwijl je leven al waard genoeg is zonder die bevestiging. Het is niet zo dat je leven opeens met sprongen vooruit gaat na een like. Ook een goede reminder voor mijzelf. De nieuwe campagne Voor wie doe jij het eigenlijk? van SIRE zette mij laatst ook aan het denken. Posten we die dingen voor onszelf of voor anderen? Zie hieronder het filmpje van SIRE over dit onderwerp:

Campagne SIRE

De campagne gaat natuurlijk niet alleen maar over social media, maar hoe je eigen leven vergelijkt met anderen en of je eigenlijk wel gelukkig bent met het leven die je leidt. Is het leven dat je leidt echt jouw keuze of die van een ander? Zijn de keuzes die je maakt in het leven jou wel gelukkig of heb je die keuzes gemaakt aan de hand van wat anderen goed vinden of wat sociaal wenselijk is. Of dingen in je leven jouw keuzes zijn kan jij natuurlijk alleen uitmaken, maar belangrijk is wel dat je jouw eigen leven leidt. Daar word je toch het gelukkigst van. Leven vanuit jouw eigen drijfveren en verlangens. Om terug te komen op social media, mensen kunnen een onrealistisch beeld schetsen van hun leven en er tegelijkertijd niet gelukkig mee zijn. Zeker als mensen (iets) teveel posten over hun leven. Eigenlijk zou je als mens daar vraagtekens bij moeten zetten, omdat je op die manier (on)bewust jouw leven kan gaan vergelijken met die van een ander. ‘Dus zij is wel slank en mooi en ik moet het doen met maatje 40, oh zij kunnen wel spontaan op vakantie gaan en wij moeten daar twee jaar goed voor sparen, zij is wel erg gezond en bewust bezig met voeding en ik kom niet verder dan twee stuks fruit per dag’. Deze gedachten kunnen dan in je hoofd gaan ontstaan en jouw een rot gevoel geven. Alsof jij niet goed bezig bent of geen leuk leven hebt.

Het is daarom goed om kritisch te kijken naar al die posts, verhalen en foto’s. Hoe realistisch is het om de hele dag met voeding bezig te zijn, elke dag te sporten en erg ook nog geweldig uit te zien alsof er niks aan gedaan is. Misschien als het je werk is en je graag van fotoshoppen houdt. In echte leven hebben mensen niet eens de tijd om elke dag in de gewichten te hangen, laatst staan om er elke dag super healthy en perfect uit te zien. Hallo, er moet ook gewerkt worden en we hebben soms ook een rot dag of week. Die dingen horen ook bij het leven. Dus laat je vooral niet gek maken door die beelden of meningen van anderen over hoe je jouw leven moet leiden, want eindelijk maak je dat zelf wel uit. Wil jij de schijf van vijf volgen in plaats van die zogenaamde gezonde foodblogs of diëten te volgen, so be it. Je kunt beter tevreden en gelukkig zijn met wat wel mogelijk is in jouw leven, dan je constant te vergelijken met anderen. Jouw leven is namelijk al leuk genoeg en als je een keer een rotdag heb, mag dat ook. En als jouw leven nog leuker kan maken, dan zorg je dat je daar iets aan doet. Niet zitten mokken en Instagram foto’s bekijken, maar echt stappen zetten. Hoe groot of klein ze ook zijn. Als je Instagram of Facebook als inspiratiebron gebruikt, helemaal prima. Zolang je wel realistisch naar blijft kijken, want jij hebt ook genoeg moois in huis om tevreden over te zijn. Ik bedoel maar, er bestaat alleen een persoon als jij, dus wees een beetje lief voor jezelf.

Love yourself & be true to yourself;)!

Hoe denk jij zelf over social media? Vergelijk jij ook regelmatig jouw leven met anderen via social media of ben je eigenlijk erg tevreden met je leven? Waar gebruik jij social media voor? Laat hieronder een reactie achter als je het leuk vindt.

 

image2_large

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties