Solliciteren in de zomer

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan heb je vast gemerkt dat het niet altijd mee valt om in de zomerperiode op zoek te gaan naar een baan. Ik merk dat er soms weinig vacatures te vinden zijn en dat mensen minder goed te bereiken zijn door de vakantieperiode. Daarom vandaag, een blog over hoe je solliciteren in de vakantieperiode overleefd;). En vergeet vooral niet een beetje te genieten van deze periode. De zon schijnt immers niet voor niets.

Uitzendbureaus

Als je steeds bij jezelf denkt dat je geen vacatures kunt vinden, dan zijn er altijd nog uitzendbureaus die tal van verschillende banen hebben. Van tijdelijke zomerbanen tot banen bij bedrijven die snel nieuw personeel nodig hebben. Het loont dus om regelmatig op hun websites te kijken en met hen te bellen over vacatures die jij interessant vindt. Zo blijf je in hun geheugen hangen en zullen ze sneller aan je denken als ze interessante vacatures zien.

Open sollicitaties

Zijn er geen gerichte vacatures, dan bestaat nog altijd de optie om een open sollicitatie te sturen. Zorg dat je weet naar welke functie je wilt solliciteren. Mocht je dit niet weten, dan is het altijd nuttig om op LinkedIn te kijken. Kun je niemand vinden dan kun je met de organisatie of bedrijf te bellen. Je kunt ze vragen of zij een soortgelijke functie hebben waarop jij solliciteert. Sommige bedrijven hanteren een andere functietitel, dan is dat fijn om te weten. Ook kan je meteen informeren naar de contactpersoon van de betreffende afdeling. Op die manier kun je jouw brief gerichter schrijven (vergeet daarbij niet te vragen naar voorletters, titel en afdelingsnaam!)en komt je brief bij de juiste persoon terecht. Zorg verder dat jouw motivatie duidelijk is, oftewel weet waarom je bij dit bedrijf wil werken en wat je komt brengen (en eventueel wat je daar wilt leren). Vermeld verder in je brief dat je over enkele dagen zult nabellen. Bel diegene dan op om te vragen of je brief is ontvangen. Mocht je onder een stapel terecht zijn gekomen, dan breng je hem op die manier nog keer onder de aandacht;).

Ontmoet andere werkzoekers

Een van de dingen die ik minder prettig vind aan het hele sollicitatieproces, is dat je het vaak alleen moet doen en dat je geen partner in crime heb die in hetzelfde schuitje zit. Vaak is het prettig als je iemand hebt waarmee samen kunt sparren en kan zoeken naar een leuke baan. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende initiatieven die werkzoekers bij elkaar brengt en hen verder op weg helpt. Zo heb je De Broekriem, een platform voor werkzoekenden. Zij bieden workshops, meet-ups, events, op die manier verbeter je jouw sollicitatie skills, leer je netwerken en ontmoet je andere werkzoekers. Verder organiseert Vacatureluurs ook regelmatig bijeenkomsten voor werkzoekenden door het hele land. De moeite waard om daar een kijkje te nemen.

Netwerken: online of op andere manieren

Wat zeker onmisbaar is bij het solliciteren is het netwerken. Dit kun je op verschillende manieren doen; online, door te bellen of via via.

– Online kun je doen door bijvoorbeeld via LinkedIn. Ga op zoek naar bedrijven die jou aanspreken en zoek uit wie jouw toekomstige baas zal worden. Je kunt diegene dan via LinkedIn benaderen door een connectieverzoek te sturen, maar wat ook helpt is om diegene op te bellen.

– Bellen: Als je belt zorg je ervoor dat je jouw pitch gereed hebt en geef in je telefoongesprek aan dat je op zoek bent naar een nieuwe baan en dat hij/zij wellicht iets voor jou zou kunnen betekenen. Mocht je toekomstige werkgever nu op dit moment geen baan voor je hebben, wees niet getreurd. Vraag of hij/zij met je mee wilt denken. Ook kan het zijn dat je diegene met je vraag overvalt, dan is het handig als je aanbiedt om je cv te mailen;). Meteen een bonuspunt voor jou. Op die manier geef je diegene even bedenktijd en bel je hem/haar de volgende dag op. Dit kan je over een paar weken weer herhalen (bellen of mailen), zodat je toch weer in hun geheugen blijft hangen;). En vergeet hem/haar niet te bedanken voor zijn/haar tijd. Als je deze manier toch een beetje eng vindt, kun je ook er voor kiezen om eerst een open sollicitatiebrief te sturen. Je zoekt dan vooraf uit aan wie je jouw brief het beste kan richten. Op die manier maak je de drempel iets kleiner voor jezelf.

– Jouw (andere) netwerk: Verder kun je ook kijken wie je allemaal nog meer kent in jouw netwerk en die je kunt vragen om met je mee te denken voor een baan. Denk aan: oud-collega’s, oude jeugdvrienden, mensen van voetbalvereniging of dansvereniging, je buurman/vrouw, vrienden, etc. De opties zijn eindeloos. Op manier zie je hoe groot jouw netwerk eigenlijk echt is. Je kunt ze een mail sturen of persoonlijk benaderen en vragen of ze met je mee willen denken. Kost voor hen niks en jij vindt misschien op deze manier wel een nieuwe baan. Niet geschoten is altijd mis.

Geniet van je vrije tijd

De zomer is niet voor niets het meest favoriete seizoen van het jaar, dus probeer ook een beetje te ontspannen en te genieten van het mooie weer. Beetje afwisseling tijdens het solliciteren is belangrijk. Hierdoor blijf je scherp, heb je meer energie en gaat alles een stuk makkelijker. Zorg dus goed voor jezelf, blijf in beweging en geniet een beetje van het zonnetje. Want voor je het weet ben je weer aan het werk. Veel succes!

 

Heb jij nog handige tips bij het solliciteren of wil jij meedenken met mijn banenzoektocht? Laat hieronder dan een reactie achter of kijk op mijn LinkedIn!

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s