Deel 2: waar vind je banen en hoe pak je dit aan?

In deel 1 heb ik het gehad over de plekken waar je een baan kunt vinden. In deze blog geef je nog een aantal opties en leg ik je uit hoe je dit aan kunt pakken. Solliciteren begint met een goed cv en met een proactieve houding, want op die manier laat je zien dat je graag aan de slag wil.

Uitzendbureaus

In deel 1 had ik al aangegeven dat je je kunt inschrijven bij grote, maar ook bij kleine en lokale uitzendbureaus. Hoe pak je dit aan? Voordat je je inschrijft, is het handig om even te bellen met het uitzendbureau. Je kunt je meteen voorstellen met je pitch en meteen informeren of ze jou verder kunnen helpen bij het vinden van een leuke baan. Zorg dat je weet wat je precies zoekt. Vraag ook meteen of je jouw cv mag opsturen, zodat ze er rustig naar kunnen kijken en geef aan dat je ze over twee dagen terugbelt. Soms wordt je meteen gebeld, bijvoorbeeld als ze een geschikte vacature voor je hebben. Houd daar rekening mee. Als je afspreekt dat je terugbelt, doe dit dan ook. Probeer elke week met aantal uitzendbureaus contact te houden. Op die manier laat je zien dat je graag aan de slag wil en blijf je in hun hoofd hangen.

Tip 1: Maak in Excel een bestand aan waar je de volgende dingen kunt bijhouden: de uitzendbureaus waar je ingeschreven, je acties en wanneer je voor het laatst gebeld hebt. Op die manier houd je het overzichtelijk voor jezelf. Ook kun je er andere dingen in kwijt, zoals vacatures waar je op gesolliciteerd heb, jobsites, LinkedIncontacten, werving & selectiebureaus en een bedrijvenlijst.

Werving & Selectiebureaus

Deze tak van sport werkt net iets anders dan de uitzendbureaus. Waar de uitzendbureaus zich meer richten op vmbo’s, mbo’ ers en starters. Zijn werving- en selectiebureaus meer gericht op hbo’ers, wo’ ers en hoger opgeleiden met ruime ervaring. Verder ben je niet in dienst van het bureau zelf, maar meteen bij de werkgever. Als starter is het handig om te kijken naar bureaus die zich ook richten op werkzoekers met weinig werkervaring. Je kunt in tegenstelling tot een uitzendbureau niet zomaar binnenlopen en kijken of het bij je past. Het is daarom belangrijk dat je de tijd neemt om te onderzoeken welk bureau voor jou interessant is. Belt ze eerst op en kijk of ze wat voor jou kunnen betekenen. Stel je eerst voor met je pitch en vraag of je jouw cv mag opsturen. Bel ze na twee dagen op en vraag wat ze van je cv vinden en of zij jou verder kunnen helpen.

Tip 2: op zoek naar weving- en selectie bureaus? Kijk dan op: allewervingenselectiebureaus.nl of wervingselectie-info.nl

Bedrijf bellen

Het is natuurlijk altijd goed om je weg te bewandelen door vacatures te zoeken op Indeed en via verschillende uitzendbureaus en wervings- en selectiebureaus. Vaak ben je dan afhankelijk van vraag en aanbod van de arbeidsmarkt. Een andere manier is om bedrijven zelf te bellen die jij zelf interessant vindt. Dit doe je eerst door een bedrijvenlijst op te stellen van alle bedrijven die interessant vindt. Je hoeft daarbij nog niet te weten wat voor functie je gaat beoefenen. Het gaat vooral om dat je de bedrijven of organisaties leuk en interessant vind om de dingen die ze doen of een bepaalde visie en missie die zij uitstralen. Je bent dan al gemotiveerd als je hen gaat bellen en dat komt natuurlijk beter over bij de ander. Je kunt deze manier van solliciteren zien als een open sollicitatie, dat wel om een beetje lef vraagt. In een ander blog ga ik daar dieper op in en leg ik uit hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Jobsites

Zelf heb ik mijn cv op een aantal sites staan, waaronder Indeed. Andere sites die ook handig kunnen zijn en waar recruiters op kijken zijn:

– Monsterboard.nl

– Nationale vacaturebank.nl

– Nederlandvacature.nl

Verder kun je jouw cv ook op specifieke jobsites zetten, die meer aansluiten op studie en/of werkervaring.

Tip 3: interessant filmpje: hoe werven en selecteren recruiters via LinkedIn?

Banenbeurs

Elk jaar worden er grote en kleine banenbeurzen georganiseerd in Nederland. Zoals de nationale carrièrebeurs in Amsterdam of Utrecht. Een voordeel van een banenbeurs is dat er vaak interessante werkgevers staan die je meteen kan aanspreken over carrièremogelijkheden binnen hun organisatie of bedrijf. Verder kun ook je meedoen aan verschillende workshops die je weer nieuwe handvaten kunnen geven bij het solliciteren. Een nadeel van een banenbeurs is dat het vrij groot en massaal is en vaak heb je niet veel tijd om lang te praten met mensen. Als je toch besluit om naar banenbeurs te gaan, zorg dat je een plan hebt. Oftewel, weet wat je wilt bereiken. Zoek vooraf uit wie er allemaal staan en met wie je wilt kennismaken. Zorg dat je jouw pitch uit je hoofd kent en stel je zelf een doel. Voorbeeld: ik wil minstens vijf mensen spreken die wellicht iets voor mij kunnen betekenen. Vergeet daarbij geen visitekaartjes te vragen en zorg dat je een paar interessante vragen op papier hebt staan die kunt stellen. Tip 4: Vergeet niet om een dag later een bedankje per mail te sturen, samen met jouw cv. Op die manier weten ze weer wie jij en wie zij gesproken hebben;).

Veel succes! En heb je zelf een goede tip of wil je jouw ervaringen delen? Leuk als je hieronder een reactie wilt achterlaten!

werving en selectie

Advertenties

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s