Schrijven van een goede sollicitatiebrief

j Is je cv helemaal up up to date om te gebruiken voor bijvoorbeeld een vacature of een uitzendbureau? Dan is het goed om jouw schrijfstijl onder de loep te nemen als het gaat om het schrijven van sollicitatiebrieven. In het begin is dat even oefenen, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het na een tijdje wordt. Voordat je gaat beginnen, is het handig als je weet wat er in moet staan. Hieronder geef ik je aantal tips en aanwijzingen om die goede en enthousiaste brief te schrijven.

  1. Jouw motivatie

Als je een leuke vacature hebt gezien en ga je natuurlijk eerst even bellen met de contactpersoon van de vacature. Als je dat hebt gedaan en je past voor jouw gevoel nog steeds bij de functie, ga je natuurlijk beginnen met die sollicitatiebrief. Gebruik deze motivatie en enthousiasme daarom ook in de eerste alinea van de brief. Daar kun je ook meteen refereren naar de persoon die telefonisch hebt gesproken.

Voorbeeld: ‘Wat een leuke baan dacht ik toen ik uw vacature las op de website van …waarin u zoekt naar een back office medewerker. Na een prettig telefonisch gesprek met mevrouw A. werd ik nog enthousiaster om te solliciteren naar deze functie…’ Of een andere versie.  Je geeft daarna kort aan waarom de functie jou aanspreekt. Dit kan om verschillende redenen zijn; opleiding, werkervaring, soort werk, bepaalde kwaliteiten die je in huis heb en die je daarvoor kunt gebruiken, etc.

  1. Iets over jezelf

Na de motivatie vertel je iets over jezelf. Wat is jouw achtergrond, wat heb jij gedaan. En wat maakt jou de juiste kandidaat voor deze functie? Wat kun je goed? Wat zijn jouw kwaliteiten die goed van pas komen in deze functie en hoe heb je dat eerder laten zien in een andere functie of organisatie(lees: STAR situatie)? Dit zijn vragen die je kunnen helpen om deze alinea te beschrijven. Ook helpt het om in de vacature te kijken naar welke kwaliteiten zij op zoek zijn en om daar een koppeling te maken met jouw kwaliteit en een STAR situatie.

  1. Iets over de organisatie

Na de tweede alinea maak je een sprongetje naar de organisatie. Waarom spreekt deze organisatie jou juist aan? Kijk bijvoorbeeld op website naar hun missie en visie, maar ook naar hun actuele informatie en jaarverslag. Daar kun je veel informatie uit halen. Geef aan waarom je bepaalde dingen ook belangrijk vindt wat de organisatie doet. Vergeet daarbij niet te vermelden dat je jezelf (verder) wilt ontwikkelen in deze functie. Deze alinea kun je trouwens ook als tweede alinea gebruiken, aan jou de keus;).

  1. Afsluiting van de brief

Sluit de brief af met dat je graag uitgenodigd wilt worden voor een sollicitatiegesprek en hier graag naar uitkijkt. Vergeet niet om onder je naam ook je telefoonnummer te vermelden!

Zorg dat de brief foutloos en niet te lang is en dat de brief iets over jou verteld. Het is niet de bedoeling dat je jouw cv overneemt in de brief. Het moet juist een aanvulling zijn op je cv. Je beschrijft jouw enthousiasme voor de functie, jouw kwaliteiten (twee of drie) en een voorbeeld waar je deze kwaliteiten hebt gebruikt.  Laat de brief, bij twijfel, even lezen door iemand. Vaak hoor je dan meteen of het korter mag en foutloos is. En stem je brief af op de organisatie of sector waar je wilt werken. De ene sector is wat formeler dan de ander.

Veel succes! En heb je zelf een goede tip of wil je jouw ervaringen delen? Laat hieronder dan een reactie achter!

Extra-tips-sollicitatiebrief

Advertenties

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s