Deel 1: waar vind je banen?

In mijn vorige blog besprak ik een aantal tips voor het cv. Uiteraard houdt solliciteren niet op bij het hebben van een goed cv, maar hoe je jouw cv gaat gebruiken bij het vinden van een leuke baan. Er zijn verschillende manier om vacatures te vinden en waar je ook je cv kan plaatsen. Vandaag zal ik een paar handige sites en tips geven die je kunt gebruiken het vinden van vacatures.

  • Indeed:

De meest gebruikte banensite van Nederland. Waarom? Omdat je naast vacatures zoeken, ook je cv kan plaatsen. Op die manier word je voor werkgevers ook vindbaar. En vergeet niet om een aantal jobalerts aan te maken, zodat je op die manier in je mailbox banen voorgeschoteld krijgt die je zoekt. Dit doe je via ‘Alerts’ en via ‘geavanceerde zoeken’ kan je jouw jobalert zo scherp mogelijk maken. Als je een functie zoekt die een bepaalde functienaam moet hebben, zet je die bij ‘exacte woordcombinatie’. Op die manier krijg je alleen vacatures met die functienaam. Je kunt er voor kiezen om bepaalde vacatures uit te sluiten. Dit doe je bij ‘zonder deze woorden’. Dit geldt ook voor plaats en plaatsingsdatum van de vacatures. Op die manier krijg je de juiste en recente jobalerts/vacatures in je mailbox. Ook is het handig om regelmatig (elke maand)iets te wijzigen in je cv op Indeed, zodat je cv weer zichtbaar en ‘up to date’ is voor werkgevers.

  • Google:

Ja Google is niet alleen handig als zoekmachine, maar ook om banen te zoeken en om banenalerts aan te maken. Dit laatste kun je doen via Google Alerts. Via deze weg kun je zoekalerts aanmaken die regelrecht je mailbox in rollen. Uiteraard is zoeken via Google ook snel en efficiënt. Naast Google Alerts is Google Trends ook een handige tool. Met deze tool kun je kijken hoe vaak bepaalde zoektermen in google worden gebruikt. Zo kun je diverse zoektermen voor bijvoorbeeld secretaresse, met elkaar vergelijken. Op die manier kom je erachter welke zoekterm het meest wordt gebruikt en die gebruiken bij het vinden van vacatures.

  • Werk.nl:

Wie een uitkering heeft of zich heeft ingeschreven als werkzoekende, doet dit meestal via werk.nl. Een website van het UWV, waar je niet alleen je cv kan plaatsen en vacatures kan zoeken, maar ook terecht kunt voor informatie over solliciteren, ontslag en uitkeringen. Op werk.nl kun je een eigen werkmap aanmaken waar je met je DigiD code inlogt. Werkgevers kunnen via deze weg ook zoeken naar werkzoekenden. Verder is het goed om te melden, dat op werk.nl veel vacatures te vinden zijn voor vmbo en mbo niveau.

  •  Lokale uitzendbureaus:

Probeer naast de grotere uitzendbureaus ook te kijken naar kleine uitzendbureaus. Meestal werken die nog op de ouderwetse manier en wordt je niet meteen verwezen naar de website om vacatures te zoeken. Het is verder ook goed om zelf een proactieve houding te hebben en regelmatig contact op te nemen of langs te gaan. Op deze manier weten ze wie je bent en onthouden ze je beter.

  • Huis-aan-huisbladen of de krant:

Bijna een vergeten manier om vacatures te vinden. Elke week krijg je deze huis-aan-huisbladen in je brievenbus en het loont om daar af en toe in te kijken voor lokale vacatures. Ook is de zaterdagkrant handig, omdat daar vaak de meeste vacatures in staan. 

  • Social media:

Twitter en Facebook zijn handige tools om te gebruiken bij het vinden van vacatures. Je kunt verschillende branches volgen en groepen vinden die vacatures plaatsen in jouw werkgebied. Ook vind je er mensen of groepen die tips geven bij het vinden van een baan.

  •  LinkedIn:

Een van de meest gebruikte netwerksites is LinkedIn. Daar kun je jouw cv op zetten (met foto), vacatures zoeken en mensen toevoegen aan jouw netwerk. Ook kun je verschillende groepen, bedrijven volgen en informatie vinden over vacatures en werk zoeken. Zorg er voor dat je profiel goed vindbaar is. Dat doe je door je profiel volledig in te vullen, maar ook door onder je naam een duidelijke zin in de kopregel te zetten. Bijvoorbeeld: ‘Hbo’er met ICT achtergrond per direct beschikbaar als…..’. Verder kun je in je persoonsprofiel (samenvatting) verschillende (zoek)termen gebruiken die werkgever en recruiters gebruiken. Dit kunnen kwaliteiten zijn, maar ook een aantal functies.

  •  Netwerken:

Ook netwerken wordt nog steeds te weinig benut, terwijl de meeste vacatures niet eens te vinden zijn op het internet. Ongeveer 65% van vacatures wordt via netwerken vervuld. Dus kijk welke organisaties of bedrijven je aanspreken en achterhaal wie misschien jouw toekomstige leidinggevende wordt. Bel diegene op en kijk of het mogelijk is om een netwerkgesprek te plannen;).

Natuurlijk zijn er nog meer vacaturesites die je kunt gebruiken bij het vinden van vacatures. Het is voor jezelf handig om te kijken welke sites of tools voor jou bruikbaar en handig zijn. Op de website van Hoe vind ik een baan kun je een (gratis) test doen en zien welke kanalen bij jou passen.

Wil je weten hoe de arbeidsmarkt zich nu ontwikkelt en waar de kansen liggen? Op de website van werk.nl kun je per sector/beroep en regio kijken naar kansrijke beroepen. Wil je weten welke beroepen bij jouw competenties passen? Neem dan een kijkje bij beroepenvinder. Succes!

Welke sites of methodes gebruik jij bij het vinden van vacatures? Of op welke manier heb jij je huidige baan gevonden?

Vacatures_Sto_title_image

Advertenties

One comment

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s