Solliciteren: het cv

Alles wat met solliciteren en werk zoeken te maken heeft, begint altijd met de basis en dat is je cv (ja, officieel moet het in kleine letters geschreven worden). Zolang je cv niet op orde is, zullen werkgevers of recruiters je niet snel uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Natuurlijk ligt het deels ook aan of je de juiste match bent voor een bedrijf of organisatie. Toch is een goede cv een must voor werkgevers. Uiteraard weet je inmiddels wel dat een cv een bepaalde volgorde heeft, daarom geef ik je bij elk kopje een aantal tips voor je cv.

– Lay-out: een goed cv heeft een rustige en overzichtelijke lay-out en er worden rustige kleuren gebruikt. Wil je je onderscheiden? Maak je cv in de kleuren van het bedrijf. Zoek je een nieuwe lay-out voor je cv? Kijk dan op de site van Lifebrander, waar ze mooie cv sjablonen hebben voor een betaalbare prijs.

Personalia: heb je een oer-Hollandse naam of is Nederlands je moedertaal, dan hoef je niet erbij te zetten dat je Nederlandse bent (zie kopje taalkennis). Verder is het niet verplicht te vermelden dat je getrouwd of ongehuwd bent en dat geldt ook voor je geslacht, tenzij je een bijzondere naam hebt natuurlijk. Ook hoef je niet per se je LinkedIn link toe te voegen, want de werkgevers zoeken je ongetwijfeld wel op. En het scheelt weer ruimte op je cv ;). Zorg er wel voor dat je LinkedIn profiel up-to-date is en klopt met je cv. Wel of geen pasfoto ligt helemaal aan jezelf. Het maakt je cv wel persoonlijker, alleen is het geen must. Kies je wel voor een foto, zorg er dan voor dat je herkenbaar bent en dat je er professioneel opstaat. Dus geen vakantiekiekje;), hoe mooi de foto ook is. Zorg er ook voor dat je foto hetzelfde is als op je LinkedIn profiel.

– Persoonsprofiel: dit kun je zien als een verkort versie van je sollicitatiebrief. Dit is maximaal 6 regels, afhankelijk van de lay-out van je cv. Het is een soort persoonlijke slogan van jezelf. Je zegt daarin wie je bent, wat je zoekt en wat je toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Sommige cv’s hebben tegenwoordig meer ruimte om je persoonsprofiel uitgebreider op te schrijven.

Opleidingen: heb je weinig werkervaring of ben je net afgestudeerd, dan begin je altijd met je opleidingen. Ook mag je hier trainingen erbij zetten en begin altijd met de laatste opleiding bovenaan. Dit geldt ook voor je werkervaring.

Werkervaring: bij het beschrijven van je functies en werkervaringen zoals stages, is het handig als je gebruik maakt van bulletpoints. Op die manier kun je duidelijk weergeven wat je taken waren,  het ziet er overzichtelijker uit en de lezer kan sneller door de informatie scannen. Gebruik ook actiewoorden zoals: organisatie project, ontwerp en uitvoering van, opzetten van, etc. Dit maakt de functie krachtiger en energieker. Verder is het ook goed, om alles meetbaar te maken. Indien dit natuurlijk mogelijk is. Wat waren bijvoorbeeld de resultaten en kan je die uitdrukken in cijfers? Verder is het handig, vooral voor de werkgever, als je heel kort beschrijft wat voor organisatie de functie betreft. Soms zegt een naam van een organisatie of bedrijf weinig. Voorbeeld: een verzorgingshuis voor ouderen, die plaats biedt voor 150 bewoners.

Overige informatie in je cv:

Taalkennis: als je taalniveau wilt beschrijven, kun je gebruik maken van de beschrijving die op LinkedIn wordt gegeven, bijvoorbeeld: moedertaal of tweetalig, (volledige) professionele vaardigheid, beperkte vaardigheid of basisvaardigheid.

Je nevenactiviteiten: dit kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, een studentenvereniging of een bestuursfunctie zijn.

Hobby’s/vrijetijdsbezigheden: met een hobby kun je je onderscheiden. Ben je een teamplayer, zet er dan vooral in dat je aan teamsport doet. Zorg er ook voor dat je hobby’s niet in je nadeel kunnen werken voor de desbetreffende functie.

Referenties: sluit je cv af met een zinnetje dat je desgevraagd je referenties verstrekt. Voorbeeld: ‘Met plezier verstrek ik des gevraagd mijn referenties’. Dit zet je dan helemaal onderaan je cv.

Andere tips:

– Het is handig om je cv in PDF formaat op te sturen, dit voorkomt verschuivingen in de tekst.

– Laat verder je sterkte kanten naar voren komen en laat je cv door een ander lezen.

– Denk verder aan een zakelijk lettertype en gebruik geen afkortingen.

– Mocht je toch een afwijzing krijgen, vraag dan aan de recruiter het volgende: Wat mist u in mijn cv? Of: Wat moet er (nog meer) in mijn cv staan om uitgenodigd te worden voor een gesprek?

Heb je wat aan mijn tips gehad? Of heb je zelf nog een handige tip? Laat hieronder dan een reactie achter!

  cv-2.0-35

Advertenties

2 comments

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s