Introversie: wat is het en herken je zelf erin?

Normaal gesproken ben ik niet iemand die mijzelf of anderen graag in een hokje stop. Voor mij is iedereen uniek ongeacht hoe iemand is. Toch wil ik het dit keer hebben over introversie. Dit omdat ik tijdens mijn traineeship geconfronteerd werd met mijn eigen introverte karakter. Mijn projectleider was een echte extravert, dus in het begin botste dat een beetje. Vooral als zij mij uit de tent probeerde te lokken met vragen, want ja als introvert moest ik daar even over nadenken. Om meer duidelijkheid te geven over introversie heb ik daarom dit artikel geschreven. Op deze manier kun jezelf of een ander beter begrijpen.

Wat is introversie nou eigenlijk en hoe weet je of je een introvert bent?

Introversie kan je zien als een soort temperament. Het is niet hetzelfde als verlegen of teruggetrokken zijn. En al helemaal niet een gebrek aan sociale vaardigheden. Als introvert ben je gevoeliger voor de omgeving en prikkels doordat je hersenen anders functioneren. Je merkt meer op en denkt dieper na over wat je opmerkt. Ook haal je je energie uit je innerlijke wereld van ideeën, emoties en indrukken. Doordat introverten een gevoeliger zenuwstelsel hebben, vermijden ze prikkels en hebben ze meer tijd alleen nodig om deze prikkels te verwerken. Dat verklaart waarom zij  het prettig vinden om veel tijd in hun eentje door te brengen en waarom het energie kost om in een prikkelrijke omgeving te zijn.

Uiteraard is geen introvert hetzelfde. Er zijn ook introverte mensen, ook wel een flex-introvert genoemd, die houden van mensen en onderhouden hun contacten op zo’n manier dat ze gemakkelijk als extravert kunnen doorgaan. Toch verschillen ze van extraverten op gebied van energiemanagement. Ze moeten zich namelijk af en toe terugtrekken en hebben rustperiodes nodig, om zich daarna weer volledig te kunnen wijden aan hun medemens.

Verder werkt het brein ook anders bij introverten en extraverten mensen. Hersenonderzoekers zijn steeds beter in staat om te verklaren hoe dit precies werkt. Het heeft vooral te maken in welke gebieden de hersenen worden doorbloed. Bij introverten is er een sterke doorbloeding te zien in de hersenen die betrokken zijn bij interne verwerkingsprocessen, zoals onthouden, problemen oplossen en plannen maken. Extraverten vertonen juist een sterke doorbloeding op gebieden waar de externe verwerkingsprocessen plaatsvinden zoals gehoor, gevoel en smaak. Ook blijkt dopamine een rol te spelen. Extraverten schijnen minder gevoelig te zijn voor dit stofje. Dat verklaart waarom zij zich dus prettig voelen als zij ergens naar toe kunnen en mensen ontmoeten. Introverten zijn juist gevoelig voor dopamine. Zij voelen zich juist snel overprikkeld wanneer ze te veel krijgen. Zij hebben een strikte hoeveelheid dopamine nodig om zich prettig te voelen.

Ik wil nog even benadrukken dat je als introvert waardevol bent (ook als extravert trouwens). Vaak denken introverten dat ze raar zijn. Dit heeft vooral te maken doordat de maatschappij vaak ingericht is op de behoeften van extraverten. Maar raar dat ben je zeker niet en er is ook niks mis met je. Niemand is beter dan een ander, je bent gewoon anders. Je hersenen functioneren op een andere manier, omdat ze introvert zijn aangelegd. Keep that in mind;).

Wat zijn typische (sterke) eigenschappen van introverten?

 • Observeren
 • Rationeel in denken
 • Leggen de nadruk op inhoud met betekenis
 • Voeren graag inhoudsvolle gesprekken met anderen (dat is ook de reden waarom introverten vaak small talks maar niks vinden)
 • Zich goed kunnen concentreren
 • Luisteren
 • Analytisch denken
 • Creativiteit
 • Onafhankelijkheid
 • Schrijven (in plaats van praten)
 • Inlevingsvermogen
 • Doorzettingsvermogen
 • Nadenken voordat je iets zegt of doet
 • Betrouwbaarheid
 • Diepgaande langdurige relaties

Best een mooi rijtje eigenschappen als je aan mij vraagt. Als je jezelf herkent als introvert, wees daar dan trots op. Niet iedereen kan hetzelfde zijn. Gelukkig maar, want de meeste introverten zijn dat ook niet. Je hebt ze in alle soorten en maten. Wil je weten wat voor soort introvert jij bent? Check dan deze (Engelse) site en vul de test in: http://introvertdear.com/2015/03/10/science-says-there-are-4-kinds-of-introverts/. Zelf ben ik trouwens een introverte ‘ denker’ volgens deze test. Best herkenbaar, hoewel ik sociale contacten ook niet kan missen. Anders wordt mijn leven wel heel alleen en ik houd van mensen.

Nog een leuk weetje: misschien ben je wel nieuwsgierig naar welke beroemde mensen ook introvert zijn? Hier een paar op een rijtje: Michael Jordan, Albert Einstein, Grace Kelly, Drew Barrymore, Gwyneth Paltrow, Bill Gates, Marco van Basten, Charles Darwin, Clint Eastwood, J.K. Rowling, Harrison Ford, Michele Pfeiffer en Julia Roberts.

Meer lezen over introversie? Misschien zijn de onderstaande boeken en sites iets voor jou:

 • Boek: Introvert: groeien in een extraverte wereld- Marti Olsen Laney
 • Boek: Stille mensen, waardevolle krachten- Sylvia Löhken
 • Boek: Succesvol solliciteren voor introverte mensen- Eline Sluys (zie ook onderstaande site)
 • Site (Engels): http://introvertdear.com/
 • Site:(Engels) http://introvertspring.com/ (vergeet niet om de gratis e-book te downloaden: ‘ Alone
 • but not lonely’ )
 • Site van Eline Sluys (Nederlands): http://www.elinesluyscoaching.nl/home/ (zie de blog op de site)

Herken jij jezelf in dit artikel of ben je zelf een introvert? En vind je het leuk om jouw ervaringen te delen? Laat hieronder dan een reactie achter!

introversie

Advertenties

2 comments

 1. Interessant artikel! Ik vind mezelf niet echt introvert, maar ook niet extravert. Ik zit er denk ik een beetje tussenin. Ik vind het heerlijk om gezellig met andere mensen te borrelen, maar als ik weer thuis ben vind ik dat ook wel weer fijn. Ook vind ik het heel prettig om alleen te sporten.

 2. Hoi Kim, bedankt voor je reactie! Ik denk dat veel mensen ergens tussen introvert en extravert inzitten. Het schijnt zelf een beetje verschuiven naarmate we ouder worden. Ik herken hetzelfde wat je beschrijft over onder mensen zijn en het ook fijn vinden om alleen te zijn, bijv. met sporten of thuis. Leuke blog heb je trouwens en leuk dat je over je ervaringen in Zweden blogt!

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s