Zelfinzicht creëren bij het solliciteren

Als je net afgestudeerd bent of net als mij al een tijdje op zoek bent naar een baan, helpt het om te weten wie bent en wat je kunt. Met andere woorden, ga terug naar de basis. Als mens heb je genoeg kwaliteiten, eigenschappen en ervaringen op zak, maar hoe maakt je die inzichtelijk voor jezelf bij het solliciteren? En waarom is zelfinzicht of zelfkennis nou zo belangrijk bij het solliciteren?

Als je op zoek bent naar een baan, is het handig als je weet wie je bent, wat je kunt en wat je wilt doen. Deze vragen geven inzicht in jouw kwaliteiten en vaardigheden, maar ook in jouw wensen, drijfveren en waarden bij het vinden van jouw droombaan ( of gewoon een baan die bij je past).

How-to-Create-Authenticity-in-E-Commerce

  1. Wie ben ik?

Dit heeft alles te maken met wie jij als persoon bent. Ben je een introvert of extravert, of zit je er tussenin? Wat vind jij belangrijk in het leven? Wat zijn jouw waarden? Wat zijn jouw drijfveren? Wat zijn je hobby’s? Waar krijg je energie van? Werk je liever zelfstandig of in teamverband of beiden? Werk je liever in een kleine organisatie of in een groot bedrijf? In een formele of informele omgeving? Dit zijn vragen die je kunt gebruiken om achter te komen wie jij bent, maar ook naar waar je naar op zoek bent.

  1. Wat kan ik?

Dit heeft te maken met wat je allemaal in huis hebt. Dus jouw kwaliteiten en vaardigheden. Die kun je voor jezelf op een rij zetten. Als je dit lastig vindt, kun je hulp vragen van mensen die je goed kennen, bijvoorbeeld je ouders of je vrienden. En als ze toch bezig zijn, laat ze dan ook een voorbeeld geven van jouw sterke kwaliteit. Dat maakt het voor jezelf een stuk inzichtelijker. Ook kun je kijken naar kwaliteiten die je al goed beheerst (en leuk vindt om te doen) en hoe je die verder door kan ontwikkelen. Naast te kijken naar je sterke kwaliteiten, is het ook handig bij het solliciteren om ook te kijken naar je ontwikkelpunten. Oftewel, je minder sterke kanten. Iedereen heeft ze, maar het liefst verstoppen we die voor anderen. Helaas wordt er tijdens een sollicitatiegesprek er wel naar gevraagd en dan is het handig als je er een aantal (2 of 3) paraat hebt. Op deze manier weet je waar je op moet letten als je aan het werk bent. Kijk ook naar je (werk)ervaring. Welk baan vond je leuk en welke minder? Welke taken gingen je makkelijk af en welke waren vreselijk?

Voorbeeld bij de kwaliteit verantwoordelijkheid. Een ontwikkelpunt van deze kwaliteit kan zijn dat je verantwoordelijkheidsgevoel door kan schieten in perfectionisme. Als je dit weet van jezelf, kan je dit ten eerste bij een sollicitatiegesprek benoemen, maar je kunt ook meteen benoemen dat je hier bewust van bent en vertellen hoe je hier mee omgaat in je werk.

  1. Wat wil ik?

Nu je de eerste twee vragen hebt beantwoord, ga je nu kijken waar je wilt werken. Voor een gedeelte heb je deze vraag al beantwoord bij de eerst vraag ‘wie ben ik’. Nu kun je gaan kijken naar functies en organisaties die jou leuk en interessant lijken om te werken. In welke werkveld of sector wil je bijvoorbeeld werken? Welke functies vind je interessant of sluiten aan bij jouw opleiding? Misschien heb je jouw droomorganisatie al gevonden, maar hebben ze op dit moment geen vacatures of droom je stiekem van een eigen bedrijf. Het gaat er uiteindelijk om dat jij gelukkig wordt van je werk.

Wil je meer lezen over hoe je zelfinzicht kan creëren bij het vinden van een baan die bij je past of in je leven? Dan heb ik twee boekentips voor je: ‘Hoe vind ik de baan die bij mij past? – Otteline Asselbergs‘ en ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap- Steven Covey‘.

Als je eenmaal inzicht hebt gekregen in deze vragen, kunt je de volgende stap zetten. Namelijk in contact komen met de organisatie of bedrijf die je geweldig vindt. Dit kan door een netwerkgesprek, een meeloopdag of door een (open) sollicitatie. Op deze manier kom je erachter of je inderdaad bij de organisatie past. Je kent jezelf immers het beste ;). Veel succes!

Heb je ook een goede tip bij het vergroten van je zelfkennis? Laat hieronder dan een reactie achter!

Lucht-keuzes-maken

Advertenties

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s