Na je studie voor jezelf beginnen

Op 29 juli 2014 had ik een leuk en inspirerend gesprek met een oud studiegenoot van mij, Münire Manisa, zij is na haar studie SJD voor zichzelf begonnen. Sinds meer dan een jaar is zij directeur van MS Legal, waar zij juridisch advies, incasso diensten en budget coaching aanbiedt. Ook is zij bestuurscommissielid Amsterdam Nieuw West bij PvdA Amsterdam. Naast dat ze mij informatie heeft gegeven over hoe zij voor zichzelf is begonnen, geeft ze ook de nodige tips waar anderen wat aan kunnen bij het vinden van een baan of het starten van een eigen onderneming. Dus lees snel verder!

Afgestudeerd en nu?

Toen Münire na haar studie sociaal juridische dienstverlening afgestudeerd was, was het voor haar niet moeilijk om een baan te vinden, omdat ze al werkzaam was bij twee organisaties. Zij was twee maanden voor haar afstuderen al een beetje voor haar zelf begonnen. Ze was werkzaam in de schuldhulpverlenende sector en bij HOGIAF, een Federatie van Jonge Ondernemers in Nederland. Zij had daar een coördineerde rol en organiseerde de HOGIAF Awards. Na een jaar werkzaam te zijn geweest bij HOGIAF, werd aan haar gevraagd of ze een eigen onderneming wilde beginnen. Dit wilde zij wel en zo ontstond MS Legal.

Ze geeft aan dat ze veel te danken heeft aan haar CV, omdat ze veel (vrijwillig) werkervaring heeft opgedaan. Op die manier kwam ze in contact met verschillende mensen. Voordat ze startte als ondernemer had ze dus al een netwerk opgebouwd. Tip 1: Ga werkervaring opdoen, ook als dit vrijwillig is. Hierdoor vergroot niet alleen je netwerk, maar kun je ook werken aan je kwaliteiten en die door ontwikkelen.

Eigen onderneming

Bij het starten van een eigen onderneming komt veel bij kijken en moet je veel zelf regelen. Te beginnen met een eigen locatie en het werven van klanten. Tip 2: Een verzamelgebouw kan ook een goede optie zijn als werklocatie, je zit dan met meerdere ondernemers onder één dak. Dit kan zowel voordelen als nadelen hebben, maar dat is een kwestie van afwegen wat voor jou belangrijk is.

Tip 3: Als je op zoek bent naar een eigen locatie en de huur is te hoog, dan kun je twee dingen doen: weglopen of onderhandelen over de prijs. De verhuurder wil uiteindelijk dat het huur op tijd wordt betaald, dus het loont om hierover te onderhandelen.

1165909c9e                  MS legal

Verder leerde Münire veel in praktijk over hoe ze met bepaalde juridische stukken moest werken, wat tijdens haar studie onvoldoende aanbod kwam. ‘Denk niet dat je opleiding voldoende is’. Een eigen onderneming was altijd iets waar Münire over gedroomd had, maar zij had nooit gedacht dat het zo snel op haar pad zou komen. Ze merkte in het begin dat het moeilijk was om klanten te vinden en hun vertrouwen te winnen. ‘Het is belangrijk dat je eerlijk handelt, dat is belangrijk voor klanten’. Verder kwam het in begin soms voor dat ze niet serieus werd genomen door juristen, maar dat weerhield haar niet om verder te gaan en te groeien. Ze gaf zich een jaar de tijd om haar onderneming op te zetten en er honderdprocent voor te gaan. Tip 4: Geeft jezelf een doel. Geef jezelf bijvoorbeeld een jaar de tijd om jouw onderneming op te zetten. Je zet jezelf een jaar in om er de beste van te maken en daarna kijk je of het gelukt is en je verder wilt gaan. Geeft dus niet snel op en durf jezelf uit te dagen. Stop niet eerder.

Vrouw, jong en ambitieus

Ze vindt dat je als jonge en vrijgezelle vrouw in het voordeel bent, omdat er maar weinig jonge vrouwelijke ondernemers zijn. Mensen zijn vaak nieuwsgierig naar je en als vrouw maak je sneller contact met anderen. Overigens kan dit ook een nadeel zijn, wat Münire in praktijk ook heeft ondervonden. Als jonge vrouw komen ook weleens opdringerige en getrouwde mannen op je af die meer van je willen. Je moet sterk in je schoenen staan om daar mee om te gaan. Op bijeenkomsten probeert ze hier ook open over te zijn en dit onderwerp bespreekbaar te maken. Dit vinden ondernemers vaak prettig.

Als ik haar vraag hoe het is om een eigen onderneming te hebben, zegt ze dat ze het leuk vindt en trots op haar zelf is dat ze haar onderneming heeft opgebouwd. ‘Ik heb op dit moment midden en groot bedrijven als klant en ik ben inmiddels zo gegroeid dat ik voor 90% de grotere ondernemingen juridisch advies geef.’ Ze is dus erg tevreden en probeert plezier in haar werk te houden. Ze heeft geen rolmodel waar ze tegen opkijkt, maar ze heeft wel een aantal ‘gidsen’ zoals ze die noemt, die dicht bij haar staan en waar ze altijd terecht kan voor advies en tips. Verder geeft Münire mij ook nog wat persoonlijke tips mee voor andere jonge startende ondernemers.

Tips & tricks voor jonge (toekomstige) ondernemers:

  • Om meteen Amsterdam Nieuw West te promoten, ga naar het ondernemershuis op Osdorpplein.  ‘Ondernemen is niet wat je alleen doet!’
  • Vroeg of laat moet je gaan netwerken, dat heb je nodig voor je onderneming. Weet van jezelf of je contact kunt maken met mensen. Kun je dat niet, ga dan niet ondernemen.
  • Ga naar netwerkbijeenkomsten, bijvoorbeeld die van de KvK. Zij kunnen je veel informatie geven over het starten van een onderneming.
  • Kijk hoe het je afgaat en denk niet alleen aan het geld. Dat moet niet je doel zijn.
  • Weet wie je doelgroep is en probeer bij je doelgroep sleutelfiguren te vinden die je verder in contact kunnen brengen met de juiste mensen.
  • Wees niet onzeker, vaak gaat het met vallen en opstaan. Wees dus niet bang om fouten te maken, want daar leer je juist veel van.
  • Zorg voor een extra potje voor als het misgaat.
  • Wees altijd je zelf! Ga niet overdrijven over je product of dienst.
  • Zorg dat je steun hebt van je familie. Zij snappen het als je tot laat moet werken of weinig tijd voor ze hebt.

 

Wil je meer weten over MS Legal en haar diensten, kijk dan op de website: http://mslegal.nl/.

Advertenties

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s