Stichting LetsBeOpen

letsbeopen-logo_3

Op 4 juni had ik een leuk en interessant gesprek met de Bianca Hagenbeek van LetsBeOpen. Zij heeft van LetsBeOpen dertien jaar geleden opgericht. Dit begon als platform waar openminded vrouwen elkaar konden vinden en ontmoeten. Haar eigen coming out in een tv programma, waar ze openlijk vertelde over gevoelens voor vrouwen, zorgde voor een stroom van reacties. Bianca besloot daarom LetsBeOpen op te richten. Inmiddels is LetsBeOpen een stichting, die zich richt op jonge vrouwen die ondersteuning nodig hebben bij hun coming out. Dit doen ze vanuit een positieve instelling en niet zoals veel andere organisaties vanuit problematiek. LetsBeOpen is laagdrempelig voor jonge vrouwen, vrolijk en positief. Dat is een van de dingen die deze stichting uniek maakt. LetsBeOpen staat voor iedereen in haar of zijn waarde laten, respecteren ongeacht status, afkomst, huidskleur of geaardheid. Het doel van LetsBeOpen is het creëren van meer openheid, respect en vrijheid om te zijn wie je wilt zijn en dat op een eigentijdse positieve manier.

Vertrouwenspersoon

LetsBeOpen probeert voor jonge vrouwen een vertrouwenspersoon te zijn, waar jonge meiden kunnen praten met iemand over hun seksuele gevoelens en coming out. Ze proberen de meiden in drie fases te helpen bij hun coming out: zelfacceptatie, familie en omgeving. Belangrijk is dat de meiden sterk in hun schoenen staan en weten wie ze zijn voordat ze hun familie vertellen over hun gevoelens en geaardheid. Bianca merkt dat de meiden die bezig met hun coming out worstelen met gevoelens als angst en schaamte naar hun familie toe en naar zichzelf. Ook merkt ze dat het geloof dit voor de meiden bemoeilijkt. Vooral in de Islamitische cultuur en dan vooral de Turkse en Marokkaanse gemeenschap is homoseksualiteit nog steeds een taboeonderwerp. Zij raadt jonge Marokkaanse meiden ook te wachten met hun coming out.

De PowerGirl team

In veel culturen blijft homoseksualiteit een moeilijk onderwerp en ervaren meiden vaak problemen bij hun coming out en hebben ze moeite met zelfacceptatie. Familie en omgeving kunnen hierbij een grote rol spelen. Het PowerGirl Team wil op een positieve manier gehoor geven aan vrouwen die op deze ontdekkingsreis zijn. Het team bestaat volledig uit lesbische en biseksuele PowerGirls met diverse etnische/culturele achtergronden en zet zich met 100% POWER in voor openheid, acceptatie en tolerantie. Het PowerGirl Team is nauw betrokken bij alle LetsBeOpen activiteiten zoals de LetsBeOpen events en de LetsBeOpen website. Ze zijn vertrouwenspersonen voor meiden van diverse culturen die begeleiding en coaching nodig hebben bij hun coming out.

Evenementen en voorlichtingen

LetsBeOpen organiseert al dertien jaar verschillende evenementen waar openminded vrouwen elkaar kunnen ontmoeten. Denk bijvoorbeeld aan de succesvolle Flirtation feesten, maar ook aan de besloten evenementen. De besloten evenementen stonden de afgelopen jaren al in het teken van de Arabische, de Surinaamse en Antilliaanse en de Hindoestaanse cultuur en hoe is het is om in deze culturen gevoelens voor vrouwen te hebben. Er komen ook steeds meer hetero meiden naar de evenementen, zij geven zelf aan dat er weinig event zijn voor alleen maar vrouwen. Verder biedt LetsBeOpen sinds kort ook voorlichtingen aan (basis) scholen en zijn zij een adviesorgaan voor andere organisaties als gemeenten, multiculturele organisaties en vrouwenorganisaties.

1172949_620418488027805_700516272_a  603615_10152330881429350_7779211420555553486_n

Wil je meer informatie over LetsBeOpen, hun evenementen en de Powergirl team? Kijk dan op hun website: http://www.letsbeopen.nl/. En als je als jonge vrouw bezig bent met je coming out en problemen ervaart, schroom dan niet om contact met ze te zoeken.

Een positieve wereld begint met openheid, respect en elkaar in de waarde laten!

Advertenties

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s