4 tips & tricks van het TBYGTJ festival

Op 24 mei was ik aanwezig bij het Try Before You Get The Job festival bij Stayokay Zeeburg in Amsterdam. Dit festival werd georganiseerd voor jonge, hoogopgeleide baanzoekers. Zij konden op dit festival aan workshops deelnemen die hen motiveren en inzichten kunnen geven bij het vinden van een baan. Ook waren interessante sprekers uitgenodigd die iets vertelden over hun loopbaan en kon je tickets winnen naar de UK van Startup Weekend en een meeloopdag bij Triodos Bank. Samen met mijn vriendin heb ik aan drie interessante en leerzame workshops deelgenomen. Ik zal een aantal tips uitlichten van deze workshops.

Skills studio: Weet wat je waard bent

De eerste workshop ‘Weet wat je waard bent’ was van Studelta, een organisatie die ambitieuze studenten en starters bemiddelt naar studie gerelateerd werk. Tijdens deze workshop werd duidelijk dat het kennen van je waarden erg belangrijk is bij het vinden van een baan. Het gaat om dingen die je belangrijk vindt, waar je energie van krijgt en een basis vormt van je dagelijks handelen. Als oefening mochten we tien waarden opschrijven en die in volgorde zetten van heel belangrijk tot minder belangrijk in je werk. Tevens moest je voor jezelf bedenken wat deze waarden voor je betekenen, want iedereen heeft een eigen idee bij een bepaalde waarde.

Tip 1: Schrijf jouw waarden op en bedenkt wat deze waarden voor jou betekenen bij het vinden van een baan. Door jouw waarden op te schrijven, kan je achter komen wat voor baan geschikt voor jou is en wat jij belangrijk vind in je baan. Naast je waarden is het ook belangrijk dat je antwoord kunt geven op onderwerpen als, je identiteit (wie ben ik?), vaardigheden, gedrag, omgeving en missie. Naast dat recruiters en werkgevers geïnteresseerd zijn in wie jij bent en waar jij voor staat, mag je best zelf ook nieuwsgierige vragen stellen.

Tip 2: Stel bij een sollicitatiegesprek of netwerkgesprek de vragen: ‘wat vindt je belangrijk in je werk?’ en ‘waar krijg jij energie van?’. Op deze manier krijg je meteen een beeld van je werkgever of collega en de organisatie waar je misschien gaat werken.

TBYGTJ festival foto 1  TBYGTJ festival foto 2

Reality check: Mentale veerkracht

De tweede workshop die wij gevolgd hebben was: ‘Mentale veerkracht’. In deze crisistijd moeten de meeste baanzoekers wel genoeg veerkracht beschikken om niet gedemotiveerd te raken bij afwijzingen of het vinden van een baan. In deze workshop kwam duidelijk naar voren dat je inzicht moet krijgen in jouw sterke kanten.

Tip 3: Wat zijn jouw sterke kanten en hoe zet jij die in?

Het is ook belangrijk dat je jouw sterke kanten kan inzetten bij een minder sterke kant van jezelf. Als je bijvoorbeeld heel goed kan organiseren, kan een mindere goede kant van je zijn dat je bijvoorbeeld niet goed om kan gaan met onverwachte situaties. Door een kracht van jezelf hiervoor te gebruiken, lukt het beter om met deze mindere goede kant om te gaan. Bijvoorbeeld je sociale skill, door hulp te vragen aan je collega’s.

Skills studio: Creëer je eigen kansen

Tijdens deze workshop kregen wij zeven stappen gepresenteerd bij het creëren van eigen kansen bij het vinden van een baan. Ik merkte dat ik aantal stappen al toepaste bij het zoeken een van baan, zoals

  • afwijzingen niet persoonlijk nemen
  • een proactieve houden hebben
  • netwerken
  • bloggen over interessante mensen of initiatieven.

Een bijzondere stap vond ik: trek je uniek geheime kaart, oftewel gebruik je intuïtie. De meeste mensen zijn hier niet van bewust, maar je kunt aan iemand die je ziet snel opmaken hoe iemand is en of je bij het bedrijf past. Een andere belangrijke stap:

Tip 4: Wees bewust van je presentatie.

Hierbij moet je denken aan je kleding en jouw manier van spreken. Verder kun ik op je CV of je blog vertellen wie jij bent.  Dit kun je in twee tot vijf zinnen beschrijven. En wees vooral positief. ‘Er staan namelijk genoeg mensen op jou te wachten en geloof dat er kansen zijn’ aldus de workshopgeefster.

Al met al vond ik de TBYGTJ festival in Amsterdam een bijzondere, leerzame en interessante ervaring, waar ik als jonge baanzoeker erg veel aan heb gehad. Zelfs meer dan een gewone banenbeurs. Ook was het fijn om te weten dat ik niet de enige jonge baanzoeker ben in deze tijd.

Wij zijn de Y generatie die de wereld gaan veroveren! Believe in your chances or create one;). 

Leuk om te melden: Nadine van der Wal van Try Before You Get The Job, staat in september dit jaar in de Cosmopolitan, waar zij als expert tips geeft bij het vinden van je droombaan. Check de tips dus snel;)

CIMG4024

Advertenties

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s