Stichting Nisa for Nisa in Amsterdam

Op 13 mei had ik een gesprek met een medewerker van stichting Nisa for Nisa. Nisa for Nisa is 13 jaar geleden opgericht in Amsterdam Nieuw West. De oprichtster (Fatima Sabbah), vond dat er voor migrantenvrouwen niets in de wijk was. Fatima weet uit eigen ervaring dat er grote drempels zijn als je als migrantenvrouw de Nederlandse taal onvoldoende beheerst of op de hoogte bent van de gang van zaken in Nederland. Nisa for Nisa is daarom heel laagdrempelig en een veilige haven voor vrouwen en meisjes. Het heeft als doel om de positie van migrantenvrouwen te versterken en het ‘onbespreekbare’ bespreekbaar te maken.

De stichting is opgezet als een zelforganisatie en wordt voor een belangrijk deel gerund door de vrouwen uit de migrantengemeenschap zelf. Ze hebben een eigen aanpak voor migrantenvrouwen in Nieuw West ontwikkeld en daar buiten. Verder zijn ze sterk geworteld in de buurt en weet als geen ander wat de behoeften en vragen van de vrouwen, meiden en gezinnen zijn. Hier stemmen zij hun activiteiten ook op af.

Activiteiten

Nisa for Nisa biedt diverse activiteiten en excursies aan, vaak in samenwerking met andere stichtingen of organisaties, zoals Nederlandse les, fietslessen (i. s.m. Vrouw en Vaart), fitnessclub, zwemmen, mode en ontwerpcursussen en catering. Ook bieden ze hulp en advies aan voor vrouwen die problemen hebben op verschillende gebieden. Ze hebben daarvoor twee projecten: Tussen-Door, voor eenvoudige vragen en Tussen-In, voor Advies en Hulp bij problemen. Verder werkt Nisa for Nisa samen met Maroc.nl en met Huis van de wijk.

Sinds januari 2012 functioneert De Buurtzaak/Huis van de Wijk voor Slotervaart-Noord. Nisa for Nisa en stichting SamenWonen-SamenLeven zijn de initiatiefnemers van dit project. Nisa for Nisa richt zich daarbij vooral op de EAP-activiteiten; Empoweren, Activeren en Participeren voor vrouwen uit de wijk.

nisa for nisa

Project Tussen In (Amsterdam)

In 2012 is er een samenwerking tot stand gebracht tussen Nisa for Nisa en de zusterorganisatie Stichting Al Amal uit Utrecht. Deze stichting heeft de methodiek ‘Tussen-In’ ontwikkeld voor het opleiden en inzetten van vertrouwenspersonen uit de eigen gemeenschap en rolt deze methodiek thans over Nederland uit. Nisa for Nisa is deze samenwerking aangegaan voor Amsterdam.

De methodiek ‘Tussen-In’ richt zich op gezinnen (met kinderen) waarin sprake is van een zich opstapelende problematiek; de zogenaamde multiproblem gezinnen. Het project probeert de bestaande kloof tussen (jeugd)hulpverlening en kwetsbare, niet-westerse gezinnen met kinderen te verkleinen en de gezinnen extra te ondersteunen bij hun hulpverlening.

Binnen Nisa for Nisa zijn er ongeveer acht vrijwilligers opgeleid als vertrouwenspersonen, die met deze vrouwen in gesprek gaan en meegaan naar afspraken. Het is laagdrempelig manier van hulpverlening, waarbij de vertrouwenspersonen dagelijks 24 uur beschikbaar zijn voor de gezinnen en ook leveren ze vaak nog op vrijwillige basis nazorg aan het gezin.

Project meisjes: Big Sis

In 2013 is Nisa for Nisa begonnen met Big Sis. Dit project is voor meiden van 15- 25 jaar, waarbij een groep is voor meiden vanaf 15 t/m 20 jaar en een groep meiden vanaf 21 t/m 25 jaar. Big Sis biedt hen een veilige plek om ervaringen te delen, lotgenoten te steunen, netwerken te ontdekken, waar de eigen kracht ligt en deze in te zetten.

Het zijn meiden van de tweede en derde generatie die tussen twee culturen in zitten en niet zelden worstelen met hun dubbele identiteit. Vaak hebben ze geen mogelijkheid om over deze problemen te praten. Aan de hand van activiteiten probeert Nisa for Nisa te onderzoeken hoe zij hier op in kunnen spelen.

Big Sis biedt verschillende activiteiten en excursies aan. Ook bieden ze een inloopspreekuur voor deze meisjes, waar zij hun problemen en vragen met iemand kunnen bespreken. Big Sis heeft verschillende initiatieven genomen om de communicatie tussen moeder en dochters te bevorderen. Nisa for Nisa heeft zelf het initiatief genomen in het project ‘Harmonieus Thuis’, waarin moeders van Nisa for Nisa en dochter uit de kring van Big Sis de dialoog met elkaar aangingen.  Nisa for Nisa merkt dat hulp aan meiden in de buurt hard nodig is, zeker voor meiden die nog op straat zwerven. Binnenkort starten zij met een nieuw preventief project, Intensieve begeleiding, voor deze groep meiden.

Voor meer informatie over Nisa for Nisa, kunt je terecht op hun website: http://nisa4nisa.nl/

Advertenties

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s