Moedercentrum Doenja in Haarlem

Een aantal weken geleden had ik een leuk en interessant gesprek met Souad Afatan over moedercentrum Doenja in Haarlem Oost van stichting DOCK. Zij is daar werkzaam als projectleider.

Het moedercentrum is een veilige plek voor alle vrouwen uit de wijk, waarin zij elkaar kunnen ontmoeten, zich kunnen ontwikkelen, samen dingen kunnen ondernemen die hun leven en leefomgeving verbetert. Zij bieden trainingen, cursussen en vrijwilligersplekken voor vrouwen die zich graag willen inzetten voor andere vrouwen. Ook kunnen ze terecht voor informatie, advies of hulp bij opvoeding, bij het zoeken naar een opleiding of (vrijwilligers)werk.

Ontmoetings- en ontwikkelingscentrum

In toekomst zal de naam van het moedercentrum veranderen en zal het een ontmoetings- en ontwikkelingscentrum worden voor iedereen in de wijk, dus voor jong en oud, man en vrouw. Op dit moment zijn ze bezig met een pilot om dit te realiseren. Dat betekent dat mannen ook in het centrum welkom zijn, zij houden zich onder andere bezig met fietsen- en kleding reparatie. De dinsdagen blijven gereserveerd voor de vrouwen. Dat betekent dat er alleen vrouwen op die dag naar het centrum mogen komen. Voor sommige vrouwen kan het hoogdrempelig zijn om naar het centrum te komen en dan is het voor hen prettig om alleen onder de vrouwen te zijn. Op deze manier kunnen zij toch stappen zetten om te participeren in de samenleving. Er wordt erg gekeken naar de behoeftes van de vrouwen en daar wordt op ingespeeld door diverse activiteiten aan te bieden.
coachinggesprek doenja         moedercentrum doenja Oost

Activiteiten

De activiteiten variëren van een kookactiviteit tot het volgen van Nederlands les. Verder biedt het centrum ook coaching aan voor vrouwen die meer uit hun zelf willen halen en hier ondersteuning bij kunnen gebruiken. Zij worden begeleidt door vrouwen die zelf een coachingsachtergrond hebben, bijvoorbeeld door hun werk. De vrouwen kunnen dan hulp krijgen bij het zoeken van een opleiding, het schrijven van een sollicitatiebrief of CV of bij het vinden van (vrijwilligers)werk. Als werk nog niet in het verschiet zit, kan een vrouw trainingen of cursussen volgen om toch haar kennis te vergroten. De coaching wordt door de vrouwen erg fijn en ondersteunend ervaren, omdat ze op die manier zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Het is mooi om te melden dat er steeds meer vrouwen uit de buurt naar het moedercentrum komen. Natuurlijk worden er ook voor andere doelgroepen activiteiten aangeboden, zoals voor kinderen, jongeren en andere mensen uit de wijk. Zo organiseren ze wekelijks op maandag een buurtlunch voor bewoners in de wijk die het gezellig vinden om samen te eten. Voor €2,50 kun je genieten van een heerlijk zelfbereide lunch. Dit wordt ook georganiseerd in het wijkcentrum Broederhuis, Nagtzaamplein 67.

Voor meer informatie over moedercentrum Doenja, kunt je terecht op de website http://www.moedercentrumhaarlem.nl/moedercentrum-doenja/.

 

 

Advertenties

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s