Netwerken en Profileren: deel 2

Eerder schreef ik over de do’s en de don’ts van het netwerken en over hoe jezelf kan verkopen bij je toekomstige werkgever of opdrachtgever. Uiteraard komt er nog meer kijken bij het netwerken en een vraag die mij bezig hield was:

Wat heeft win-win te maken met Netwerken en Profileren?

De win-win denken komt van Stephen R. Covey, die een boek geschreven heeft over goed leiderschap over jezelf, je persoonlijke ontwikkeling. Hij heeft literatuuronderzoek gedaan naar succes van de afgelopen 200 jaar. Ook heeft hij een model ontwikkeld van zeven eigenschappen. Hij vertelt bij eigenschap 4: denk altijd in termen van win-win, dat er pas sprake kan van zijn van wederzijds afhankelijkheid als je streeft naar een afspraak waar beide partijen winnen. Het is de bedoeling dat je niet denk in termen als concurrentie of verliezen-winnen, maar in termen als gezamenlijk winnen.

“Bij win-win gaat men uit van het idee dat er voor iedereen genoeg is. Succes hoeft niet ten koste te gaan van iemand anders.”- Stephen R. Covey.

In deze tijd draait het allang niet meer alleen om concurrentie, maar ook hoe je een ander verder kan helpen bijvoorbeeld bij een baan, poteniele klanten of iemands carrière.

Win-win denken

Als je een netwerkafspraak (koffie afspraak) hebt kunnen regelen met een organisatie of misschien wel je toekomstige werkgever, wil je natuurlijk ook weten of ze iemand als jij kunnen gebruiken in hun organisatie. Je kunt samen gaan sparren en onderhandelen naar mogelijkheden. Tip 1: weet wat je kwaliteiten zijn en legt dit uit. Dit kan je doen door voorbeelden te geven van jouw waardevolle ervaringen en kwaliteiten, dit kan zowel werk gerelateerde situaties zijn als situaties uit jouw privéleven. Het gaat erom dat je concrete voorbeelden kan geven over wat jij kunt betekenen voor deze organisatie.

Voor mijn situatie geldt dat ik graag stukken wil schrijven voor of over een organisatie. Dit kan op hun website of voor mijn blog. Als zij met mij in zee willen gaan en ik met hen, kan ik daarna gaan onderhandelen over een redelijk vergoeding. Tip 2: weet wat je waard bent en durf te vragen naar een redelijke vergoeding. Als een betaalde vergoeding niet mogelijk is, kijk dan naar andere mogelijkheden om iets uit te situatie te halen voor jezelf. Het is tenslotte crisistijd en de banen liggen nog steeds niet voor het oprapen voor de meeste jonge werkzoekenden. Een redelijke vergoeding is dus niet misplaatst.

Onderhandelen

Je kunt bijvoorbeeld vragen om een (interne)training of workshop die je mag bijwonen en voor jouw carrière interessant kan zijn, of je specifieke skills kunt leren binnen de organisatie, om netwerkcontacten die je bijvoorbeeld verder kunnen helpen bij een baan, aanbevelingen van collega’s/ leidinggevenden/ directie, een (jaar)abonnement op hun producten of activiteiten etc. Op die manier haal je ook iets uit voor jezelf en creëer je zowel voor de ander partij als voor jezelf een win-win situatie, waar beide partijen beter van worden. Dus neem niet snel genoeg met minder, maar probeer ook aan jezelf en jouw ontwikkeling te denken bij het netwerken en jezelf profileren.

Mocht je zelf een voorbeeld hebben van een win-win situatie, laat dan onder dit bericht een reactie achter. Wie weet inspireer je andere jonge werkzoekenden bij het creëren van een win-winsituatie als zij gaan netwerken.

winwin

                                                                        

Advertenties

One comment

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s