Alter Opus: focusgroep Keurmerk Werk(ervaringsplek)

alter opus2

Op maandag 28 april 2014 was ik bij een focusgroep van Alter Opus. Zij organiseerde deze avond voor jonge werkzoekenden, die na hun studie een werkervaringsplek hebben gedaan. Deze werkzoekenden konden vanavond hun goede en minder goede ervaringen uitwisselen over hun stage of werkervaringsplek.

Alter Opus wil aan de hand van alle ervaringen en hun eigen onderzoek naar werkervaringsplekken, een keurmerk creëren waar een goede werkervaringsplek aan moet voldoen. Dit keurmerk wordt gebaseerd op de ervaringen van mensen die zo’n werkervaringsplek hebben gedaan, en het is de bedoeling dat het keurmerk uitgerold gaat worden naar alle werkervaringsplekken in Nederland.

De aanwezigen van deze avond, konden aan de hand van drie pijlers hun ervaringen met Alter Opus delen, namelijk: hoe ben je aan de plek gekomen, hoe ziet of zag de plek eruit en hoe tevreden ben je met de werkervaringsplek? Een aantal deelnemers hadden een dezelfde werkervaringsplek en waren niet helemaal tevreden over de begeleiding die zij kregen bij het project, dat ze het onbetaald deden en ook was het doel van de plek niet helemaal duidelijk. Een andere deelnemer mist ook goede begeleiding bij haar werkzaamheden, in vergelijking met de stagiaires die wel goed begeleid werden binnen deze organisatie. ‘Waarom wordt een stagiaire wel elke dag begeleid en een jonge hoog opgeleide werkzoekende niet?’. Zonder goede begeleiding hebben jongeren het gevoel dat ze niet volledig meetellen binnen de organisatie en krijgen zij niet de kans om zich verder te ontwikkelen.

Verder werd een redelijke vergoeding bij alle deelnemers het meest gemist bij de werkervaringsplekken, zeker bij de deelnemers die op zich zelf wonen. Een van de deelnemers zegt: ‘niemand kan rond komen van driehonderd euro per maand, hoe moet ik mijn huur betalen?’. Een redelijke vergoeding voor de werkzaamheden blijkt motiverend te werken en daardoor krijgen jonge werkzoekenden ook het gevoel dat ze meetellen als werknemer. Verder blijkt dat jongeren die een startersbeurs krijgen van € 500, – voor hun werkervaringsplek niet in alle steden een aanvulling kunnen krijgen van de sociale dienst, zoals in Amsterdam.

De eindconclusie van deze avond: een werkervaringsplek is geen baan, een redelijke vergoeding is onmisbaar voor een werkervaringsplek en goede begeleiding wordt erg gewaardeerd door de jonge werkzoekers, Verder moet er wet- en regelgeving zijn op gebied van CAO en minimumloon en als er niets gebeurd behouden werkgevers op deze manier hun machtpositie. Hier moet dus snel verandering in komen.

Alter Opus wil natuurlijk nog meer ervaringen horen van jongeren met een werkervaringsplek of stage. Jouw ervaringen kun je mailen via info@alteropus.nl of martijn@alteropus.nl. Alter Opus is ook aanwezig bij het festival van Try Before You Get The Job in Amsterdam voor jonge, hoogopgeleide baanzoekers, op 24 mei 2014.

Op 2 juni lanceert Alter Opus hun website: http://alteropus.nl/. Vanaf dat moment zullen zij ‘anders denken over werk’ op verschillende manieren aan de wereld presenteren. Niet alleen door het maken van het kwaliteitszegel, maar ook via workshops, interviews met mensen die op een andere manier bezig zijn met werk en artikelen. Het idee is ook dat het een interactieve site wordt die mensen uitnodigt om mee te denken en het ze gemakkelijk maakt om direct met hen in contact te komen voor een kop koffie of een goed idee. Schroom dus niet om je ervaringen te delen over jouw werkervaringsplek!

TBYGTJ festival

Advertenties

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s