Open Dialogue Sociaal Ondernemen van Try Before You Get The Job

Try Before You Get The Job (TBYGTJ) is een activerend platform voor jonge, hoogopgeleide baanzoekers. Zij stimuleren creatieve uitwisseling van talent, (werk)ervaring en innovatieve ideeën in deze bewogen tijd die tegelijkertijd een bron van kansen is.

Op 28 maart 2014 organiseerden zij een Open Dialogue Sociaal Ondernemen, in de Meet Berlage te Amsterdam. Op deze avond waren drie sociaal ondernemers uitgenodigd. De deelnemers, veelal werkzoekenden, mochten met hen in gesprek gaan en vragen stellen over hun onderneming.

De ondernemers die mee deden aan deze open dialoog waren:

– Manon Becher, oprichtster van Starters4communities

– Michiel Bodt, directeur en oprichter van Stichting Move en projectmanager bij Social Enterprise Award 2014!

– Nadine van der Wal, oprichtster van Try Before You Get The Job.

Na een korte voorstelronde werden we in kleine groepjes verdeeld en mochten we de sociaal ondernemers het hemd van het lijf vragen over hun onderneming. Bijvoorbeeld door wat zij zich hebben laten inspireren om een onderneming op te zetten, de stappen die ze daarvoor gezet hebben, hoe de financiering is geregeld en uiteraard tips en adviezen voor het opzetten van een onderneming en het zoeken naar een baan.

10 (1)     2

Voor veel werkzoekenden is het behoorlijk lastig om een baan te vinden in deze tijd. Daar kan Nadine van TBYGTJ over mee praten. Zij besloot na haar laatste afwijzing dit platform op te richten voor jonge, hoogopgeleide baanzoekers. Ook mijn vriendin Amber geeft aan dat ze de afwijzingen erg herkend. Zij is al anderhalf jaar werkzoekend en heeft de opleiding sociaal juridische dienstverlening gedaan. Ze kampt vaak met afwijzingen als ze solliciteert naar een baan in haar werkgebied. ‘Een aantal keren ben ik uitgenodigd voor een gesprek, maar elke keer krijg ik als afwijzing te horen dat ik niet genoeg werkervaring heb.’ Een frustratie voor veel werkzoekenden om dat steeds te moeten horen. Daarom is het goed dat het initiatief van TBYGTJ bestaat, dat probeert om deze jonge werkzoekenden te motiveren en hun talenten te benutten in projecten en werkervaringsplekken.

Uiteraard kregen deelnemers zoals Amber en ik ook de nodige tips van de jonge ondernemers bij het vinden van een baan of het opstarten van een sociaal onderneming:

1. Ga naar netwerkborrels!

Op deze manier kan je veel inspiratie opdoen en vragen stellen aan ondernemers. Durf ook brutale vragen te stellen;).  Durf te vragen naar de ontwikkelingen en waar jij misschien bij kan aanhaken. Misschien kun jij iets betekenen voor het bedrijf of de organisatie.

2. Verbreed je horizon/blik

Kijk niet alleen naar de functie waar je op wil solliciteren, er zijn meer functies in jouw sector. Je kunt een organisatie benaderen via de mail om een dag mee te lopen. Of je zoekt iemand op via LinkedIn die daar werkt en stuurt diegene een mail met dezelfde vraag. Vaak verwijst diegene je naar de juiste persoon. Kijk ook in je eigen netwerk en maak daar gebruik van.

3. Vraag om een oriënterend gesprek (koffie afspraak)

Op deze manier krijg je inside informatie van de juiste persoon. Je krijgt op die manier informatie over de organisatie en je kunt aan de hand daarvan kijken of je bij dit bedrijf of deze organisatie past. Een ander voordeel is dat de werkgever jouw gezicht heeft gezien en ook meteen weet wie jij bent en wat jouw ambities zijn. Je hebt dan altijd een stuk voorsprong op andere sollicitanten;).

4. Wil je zelf sociaal ondernemer worden?

Dan is handig om op de site van de Hub te kijken: http://amsterdam.impacthub.net/. Zij bieden hulp aan jonge ondernemers, zoals allerlei cursussen en workshops bij het opzetten van een onderneming.

Op 24 mei 2014 organiseert Try Before You Get The Job een festival in Amsterdam voor jonge, hoogopgeleide baanzoekers. Voor meer informatie hierover kun je terecht op de website http://www.trybeforeyougetthejob.nl/ en de facebookpagina https://www.facebook.com/TalentfondsJongebaanzoekers van Try Before You Get The Job!

Advertenties

Geef een reactie als je wilt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s